Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

08. 09. 2016. 14:17 >> 13:57
1

BAKOVIĆ PORUČIO

Zaštitu države moraju imati svi mediji

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković najoštrije osuđuje napad na PinkM Televiziju, ocjenjujući da je u pitanju neshvatljiv bezumni i vandalski čin, koji treba hitno rasvijetliti, a vinovnike procesuirati.

 

Kao što je obaveza medija da profesionalno izvještavaju poštujući pravila struke, tako je obaveza svih koji se ne slažu sa izvještavanjima da, prema riječima Bakovića,  svoje nezadovoljstvo iskažu isključivo u predviđenim proceduarama, a ne nikako nasiljem i necivilizovanim metodama.

“Iako postoji opredjeljenje i nedvosmislen zahtjev za napretkom stanja u medijima i izvještavanju, sa akcentom na poštovanje slobode izražavanja, dostojanstvo novinara, a prije svega integriteta izvještača i medijskih kuća, ovakvi događaji pokazuju da se mora odlučnije, efikasnije i u kontinuiteu boriti za njihovu slobodu. Zabrinjava nerasvjetljavanje nasilnih akata iz prethodnog perioda, a u konkretnom slučaju posebno to što je ova medijska kuća već bila meta napada i što počinioci nisu privedeni pravdi”, saopštio je ombudsman.

On podsjeća da zaštitu države moraju jednako uživati svi mediji bez bilo kakve razlike, u pogledu vrste medija i vlasništva nad njima. U tom smisliu očekuje od nadležnih državnih organa da u zakonitom i efikasnom postupku utvrde sve relevantne činjenice i počinioca privedu pravdi.

 “Pokušaji zastrašivanja i fizički nasrtaji težak su oblik poništavanja temeljnih vrijednosti jednog društva i negacija ljudskih prava i sloboda u njemu. Ponavljanja takvih događanja i nedovoljna efikasnost organa zaduženih za sprovođenje zakona mogu stvoriti nepovjerenje u sistem informisanja. Njega mora zaštiti sistem vladavine prava i omogućiti mu poštovanje različitosti, koje treba da karakterišu svaku medijsku scenu”, navodi se u saopštenju iz kancelarije ombudsmana.

Zaštitnik apeluje na očuvanje ovih vrijednosti u još jednom izbornom ciklusu koji je u toku, radi zajedničke dobrobiti i društvenog napretka u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније