Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.B. [ Mreža, TVCG ]

13. 02. 2024. 07:55 >> 10:12

MJEŠTANI SE ŽALE

Gusinje bez banke, policijske stanice i redovnog prevoza

Gusinje nijednu bankarsku filijalu, pa čak ni bankomat, tako da su zaposleni, penzioneri i privatni preduzetnici iz te opštine prinuđeni da skoro svakodnevno idu u Plav zbog bankarskih usluga.

Osim toga, Gusinjanima fali policijska stanica, redovan autobuski prevoz, ali i kvalitetna zdravstvena usluga. 

Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić kazao je u emisiji "Mreža" da u zdravstvenoj ambulanti u Gusinju ima manjka paedijatara. 

"To je jedan od gorućih problema. U Domu zdravlja u Plavu rukovode tom ambulantnom, pa je to i njihov problem. Razgovarao sam sa direktorom Doma zdravlja, pa sam predložio da dobijemo pedijatra makar tri puta nedjeljno. Radimo na tom modelu da motivišemo doktore, naravno sa platom", rekao je Balić. 

Sa druge strane, mještani se žale. Nedostaje im dobra infrastruktura, ali i redovan autobuski prevoz. Da bi pošli do Plava i završili sve obaveze, moraju da plate taksi uslugu koja, kako tvrde, papreno košta. 

"Ništa nema u Gusinje. Troškova je toliko mnogo, a za sve mora da idemo u Plav. Jadan je i gadan život ovdje ko ostane. Taksi prevoz je skup, uzme nam od 10 do 20 eura", požalila se jedna mještanka. 

 

Balić je tokom gostovanja na RTCG podsjetio da se sedam godina rekonstruiše stanica policije. Kad se sve odradi, mještani Gusinja će u stanici moći da podižu sva potrebna dokumenta upravo u tom objektu. 

"Pokrenuli smo neke inicijative, tako da smo došli do dogovora i nadam se da će građani Gusinja uskoro imati stanicu. Želimo da otvorimo sve isntitucije, kao što je na primjer poreska uprava i da povećamo broj zaposlenih", poručio je Balić. 

U dijaspori živi više Gusinjana nego u rodnoj grudi

Balić je podsjetio da se demografska slika nije previše promijenila od posljednjeg popisa. 

"Imamo 600 stanovnika više nego na popisu 2011. godine. Razlog je taj što smo 2014. godine dobili opštinu, a može se i reći da podaci 2011. godine nijesu bili relevantni", kazao je on Balić.

Ipak, primijetio je da je u Gusinju od sveukupno popisanih stanova, čak 30 odsto prazno.

"U našoj dijaspori živi dva puta više Gusinjana nego u rodnoj grupi", dodao je Balić. 

Poručio je da lokalna uprava radi na tome da se u ovom gradić prestane sa iseljavanjem stanovništva. 

"Zaista želimo da mladi ostanu na svojim ognjištima", zaključio je Balić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније