Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

poslovni.hr [ M.L.B. ]

22. 05. 2022. 14:42   >>  14:40 3

SAVJETI STRUČNJAKA

Ovaj položaj tokom spavanja ubrzava starenje

Jeste li se ikada zapitali utiče li način na koji spavate noću na to kako izgledate sljedeći dan? Naravno, ako ne spavate dobro, izgledaćete iscrpljeno, ali ovde ne govorimo o tome. Način na koji spavate – na stomaku, leđima ili na boku – mogao bi biti neprijatelj vašem organizmu.

Ako spavate na stomaku, stvarate nepotreban stres na svoju kožu.

“Smatra se da su bore zbog spavanja na stomaku posljedica stalnog stresa na koži. Kada ste mladi i imate sjajan kolagen i potporne elemente kože, oni se povlače ubrzo nakon buđenja — ali s vremenom, trajno istezanje zaista može dovesti do bora”, objašnjava doktorka Bet Goldstajn.

Goldstajn upozorava da i spavanje na boku takođe može dovesti do bora, kao i do gubitka volumena na strani lica na kojoj spavate. Kako kaže doktor Timoti Miler, ovaj problem obično možete riješiti filerima, ali za razliku od bora uzrokovanih izrazom lica, većinu bora nastalih u snu ne popravlja botoks.

Spavanje na leđima najbolji je način da izbjegnete bore jer se koža na vašem licu neće trljati o jastuk. Međutim, ako vam je spavanje u ovom položaju neugodno i na kraju će dovesti do lošeg sna, možda se ne isplati.

Goldstajn takođe napominje da je važnije kvalitetno spavati nego izbjegavati bore, a premda je spavanje na leđima najbolji način za izbjegavanje bora, upozorava da to može pogoršati refluks, apneju i hrkanje, što takođe može otežati dobar san.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније