Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

21. 10. 2024. 21:38 >> 21:40
Čitaj mi:

admiralbet aba liga (5. kolo)

Budućnost ispustila pobjedu u velikom derbiju, Rajt od heroja do tragičara

Nikada u karijeri Nemanja Nedović nije bio elitni šuter, ali je svake sezone imao nekoliko utakmica na kojima bi bljesnuo i pogađao sve što proba. Nažalost, takvo nadahnuće je imao i večeras u "Morači", gdje je sa šest trojki iz osam pokušaja riješio derbi 5. kola AdmiralBet ABA lige i bio "krivac" za prvi poraz Budućnost Volija (73:75).

Podgoričani imaju za čim da žale, jer su vodili gotovo sve vrijeme, ali nisu imali ni sreće da Mekinli Rajt, koji je trebalo da bude heroj, pogodi polaganje na osam sekundi do kraja.

Prva četvrtina je bila "tvrda", a Budućnost je uglavnom vodila. Razlika bi možda bila i veća da nije bilo problema u vraćanju u odbranu, jer su "plavi" prečesto dozvoljavali kontre Zvezdi - Džoel Bolomboj je zakucao, a Rokas Gedraitis pogodio trojku kojom su poništeni koševi Kenana Kamenjaša za dva, odnosno Mekinlija Rajta za tri poena, a i Nemanja Nedović je imao dva lagana polaganja nakon izgubljene lopte i promašenog šuta.

Beograđani su polovinu od prvih 18 poena dali na nepostavljenu odbranu, ali su se zato mnogo mučili kada su morali da igraju pet na pet. Odlična igra izabranika Andreja Žakelja u defanzivi je pokrila i loša rješenja u napadu, prije svih Rašida Sulajmona (šut iz igre 0-5 i izgubljena lopta za nepunih šest minuta), ali je proradilo najjače oružje - "paljba" Flečera Megija.

Donedavno najbolji trojkaš u istoriji NCAA je u seriji 8:0 dva puta bio precizan iza linije 6,75, pa je Budućnost u 14. minutu povela 27:18.

Sulajmon je konačno pogodio tačno na sredini 2. četvrtine i petom trojkom svog tima (jednu dao i Đorđije Jovanović) prvi put donio dvocifrenu prednost (30:20).

Janis Sferopulos je uzeo tajm-aut, nakon kojeg je njegov tim košem Bolomboja i trojkom Miloša Teodosića prišao na 30:25, a onda pri tom rezultatu promašio tri šuta da još više priđe.

Domaći su još jednom imali plus 10 (35:25), ali su u završnici 1. poluvremena odigrali smušeno u oba pravca i dozvolili najvećem rivalu da do velikog odmora smanji na 37:33.

Kenan Kamenjaš je dao prvi koš u nastavku, da bi Beograđani odgovorili sa sedam vezanih poena i stigli do prvog vođstva nakon 10. minuta (40:39).

Žakelj je odmah potrošio tajm-aut, ali je i Sferopulos ubrzo morao da reaguje na isti način, jer je Budućnost odgovorila sa istovjetnih 7:0 i povela 46:40.

Pri rezultatu 46:42 u 26. minutu, Džoel Bolomboj se okliznuo na vlažnom parketu i doživio, očigledno, težu povredu koljena. Pauza je trajala skoro 10 minuta, prvo da se Bolomboj iznese sa terena, a potom i da se predsjednik Crvene zvezde Željko Drčelić udalji iz partera, što su zahtijevale sudije.

"Crveno-bijeli" su prišli na 46:45, ali je Rajt trojkom uz zvuk sirene za kraj 3. četvrtine vratio plus šest (58:52).

Razigrani Nemanja Nedović je lako pobjegao Mateu Drežnjaku i pogodio svoju treću trojku za 60:57, a onda i četvrtu preko ruke hrvatskog internacionalca za 62:60, da bi Kodi Miler-Mekintajer sa dva bacanja vratio stvari na nulu (62:62) na sedam minuta i 43 sekunde do kraja.

Nakon nesportskog faula Nedovića nad Alenom Omićem, Budućnost je povela 65:62, ali su Gedraitis i upravo Nedović dali nove trojke za 65:68 na šest minuta i pet sekundi do kraja.

Tada su ka terenu poletjeli novi upaljači, a sudijska trojka na čelu sa Slovencem Sašom Puklom se povukla u tunel.

Ubrzo su sa parketa otišli i gostujući igrači, kako bi policija i obezbjeđenje ispraznili dio zapadne tribine.

Poslije druge duže pauze, Zvezda je imala dva otvorena šuta za tri (Nikola Kalinić i Gedraitis) da možda i riješi sve dileme, ali ih nije iskoristila, pa je Rajt preokrenuo na 69:68 na četiri minuta do kraja.

Američki plejmejker je uzeo odgovornost na sebe i izborio faul, ali je promašio oba bacanja dva minuta i 37 sekundi prije kraja.

Pogodio je, ipak, za 71:69, Nedović uzvratio trojkom, a Rajt opet uzeo sve u svoje ruke i na 32,3 sekunde do kraja donio novo vođstvo - 73:72.

Sferopulos je potrošio posljednji tajm-aut, a Miloš Teodosić pogodio oba bacanja. Žakelj je uzeo minut odmora da smisli posljednju akciju za preostale 21,4 sekunde.

Rajt je htio da bude heroj, ali je iispao tragičar, jer je promašio polaganje uz očigledan kontakt sa Gedraitisom.

Sudije nisu ništa sudile, već samo nesportski faul Jogija Ferela nad Litvancem na drugoj strani. čime je stavljena tačka na meč... 

BUDUĆNOST VOLI - CRVENA ZVEZDA 73:75 (17:16, 20:17, 21:19, 15:23)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 4.500. Sudije: Pukl (Slovenija), Radojković, Hadžić (Hrvatska).

Budućnost Voli: Sulajmon 5, Ilić 2, Megi 12, Slavković 3, Tanasković 8, Ferel 5, Jovanović 3, Drežnjak, Omić 9, Rajt 20, Azubuike, Kamenjaš 6.

Crvena zvezda: Miler-Mekintajer 13, Kenan 6, Teodosić 6, Mitrović, Lazić, Kalinić 5, Bolomboj 8, Daum 3, Gedraitis 7, Plavšić 3, Nedović 24, Dos Santoš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније