Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

16. 07. 2024. 21:21 >> 21:21

SASTAVILI DREVNO PLOVILO

Brod iz bronzanog doba plovio kroz Persijski zaliv kao prije 4.000 godina

Zapisi na drevnoj glinenoj ploči omogućili su stručnjacima da rekonstruišu brod iz bronzanog doba napravljen od trske i otplove njime na prvo putovanje uz obalu Abu Dabija, prenosi Si-En-En.

Plovilo, poznato kao čamac Magan, dug 18 metara, sastavio je tim od 20 stručnjaka koristeći tehnike koje datiraju iz 2100. godine prije nove ere, kada je Persijski zaliv postao dio globalne pomorske trgovine širom drevnog svijeta.

Magan je nekada bio naziv za region na kome se sada nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

Čamci Magan bili su dovoljno veliki i jaki da omoguće razmjenu dobara kao što su bakar, tekstil i poludrago kamenje prije 4.000 godina između društava koja su u to vrijeme živjela u Mesopotamiji i dolini Inda u današnjem Iraku, Pakistanu i Indiji.

Arheolozi, antropolozi, inženjeri, naučnici i stručnjaci za digitalne humanističke nauke dokazali su da se drevne tehnike brodogradnje uspješno mogu koristiti za izradu brodova sposobnih za plovidbu. Kako su naveli članovi tima, to je najveća rekonstrukcija čamca Magan iz bronzanog doba na svijetu.

„Stekli smo mnogo detaljnije znanje o materijalima koji su se koristili za pravljenje takvih čamaca kako bismo bolje razumjeli snage i slabosti ovih revolucionarnih zanata. Takođe smo stekli mnogo dublje poštovanje za domišljatost i hrabrost drevnih brodograditelja i moreplovaca iz bronzanog doba koji su gradili i plovili ovim brodovima, povezujući prve svjetske civilizacije tadašnjeg svijeta", navodi u izjavi Erik Stejpls, vanredni profesor na Koledžu humanističkih i društvenih nauka na Univerzitetu Zajed u Abu Dabiju.

Sa izradom projekta i izgradnje broda započeto je 2021. godine kao saradnja između Nacionalnog muzeja Zajed, Univerziteta Njujork u Abu Dabiju i Univerziteta Zajed.

Ciljevi istraživačkog projekta bili su otkrivanje drevnih zanatskih tehnika, utvrđivanje veza između društava iz bronzanog doba i bolje razumijevanje uloge koju je Abu Dabi nekada imao u trgovini tokom bronzanog doba.

Sastavljanje drevnog plovila

Nedavna arheološka otkrića pokazala su da je ostrvo Um an-Nar, koje se nalazi pored obale Abu Dabija, i bilo najveća drevna luka u regionu, igralo ključnu ulogu u trgovini prije više hiljada godina.

Nalazi kao što su kamene sjekire, bakarne udice za ribu, kamenje za mljevenje i probušeni kameni diskovi za mjerenje ribarskih mreža, zajedno sa uvezenim grnčarskim posudama iz Mesopotamije i Južne Azije, ukazuju na trgovinu koja se odvijala na velikim udaljenostima.

Istraživače je takođe zaintrigirala glinena ploča izložena u Britanskom muzeju, koja potiče iz drevnog sumerskog grada Girsua u današnjem Iraku. Ploča je u suštini faktura ili naredba iz brodogradilišta, napisana na sumerskom jeziku, u kojoj se zahtjevaju velike količine zaliha potrebnih za izgradnju „čamaca Magana“.

Lista je uključivala palmina vlakna, kozju dlaku, trsku, četiri vrste drveta, kožu, prostirke od palminog lišća i obloge od palminih rebara, laneno ulje, susamovo ulje, životinjsku mast i mineral koji se zove bitumen. Tim iza rekonstrukcije koristio je drevne ilustracije čamaca kao referencu i sastavio čamac nosivosti 32.659 kilograma.

Poput dekodiranja starog recepta, tim je spojio sve informacije sa liste i njihove referentne materijale kako bi napravio plan.

Brodograditelji dobro upućeni u istorijske replike pomogli su u izgradnji čamca koristeći ručne alate bez oslanjanja na moderna dostignuća ili tehnike. Oni su konstruisali spoljni trup broda koristeći 13.607 kilograma trske lokalnog porijekla, koja je bila natopljena i ogoljena od lišća prije nego što je zgnječena i vezana u dugačke snopove konopcem napravljenim od palminih vlakana.

Brodograditelji su zatim pričvrstili desetine snopova na drvene okvire, premazavši ih bitumenom kako bi se pomoglo u hidroizolaciji. Uzorci bitumena su takođe pronađeni na Um an-Naru. Istraživači su došli do preko 100 recepata za bitumen kako bi tehnika hidroizolacije bila autentična.

Takođe, testirana je snaga užadi i snopova trske kako bi se odredilo kolika bi trebalo da bude i sproveo eksperimente uranjanja u vodu kako bi se vidjelo koliko će trup postati težak kada upije vodu.

Tim je bio presrećan kada je konačno brod izašao na more 2. marta, rekao je Robert B. Džekson, fotograf i službenik za zdravlje i bezbjednost.

„Prvi put u 4.000 godina, trgovački brod od trske, drveta i bitumena plovio je vodama Zaliva“, navodi Džekson.

Istorijska plovidba

Brodsko jedro je napravljeno od kozje dlake i teško je 127 kilograma, što je zahtijevalo više od 20 ljudi da podignu jedro i opremu kako bi nadoknadili činjenicu da remenice nisu postojale tokom bronzanog doba.

„Bilo je to dugo i uzbudljivo putovanje od otkrivanja drevnih fragmenata Magan čamaca na ostrvu Um an-Nar do legendarnog trenutka kada je jedro broda podignuto i ona je isplovila sa obale Abu Dabija. Prolazeći istim putem ovi monumentalni brodovi putovali su prije 4.000 godina prema otvorenom moru i obali Indije“, rekao je dr Piter Megi, direktor Nacionalnog muzeja Zajed.

Plovidba morem testira snagu i granice plovila. Nakon petodnevnih ispitivanja, brod je 2. i 3. marta plovio prema ostrvu Sadijat kod obale Abu Dabija i otvorenog mora. Čamac je prešao 50 nautičkih milja (92,6 kilometara) i dostigao brzinu do 6,4 milje na sat ( 5,6 čvorova).

Šampion Emirata mornar Marvan Abdulah Al-Marzouki bio je jedan od kapetana broda tokom njegovih morskih ispitivanja. Njegova porodica je generacijama povezana sa pomorskim nasljeđem UAE.

„Kada smo prvi put izvukli čamac sa pristaništa, bili smo veoma oprezni. Bio sam svestan da je napravljen samo od trske, užadi i drveta – nema eksera, vijaka, metala – i plašio sam se da ga ne oštetim. Ali kako smo krenuli, ubrzo sam shvatio da je ovo jak čamac. Bio sam iznenađen kako se ovaj veliki čamac, opterećen teškim balastom, tako glatko kretao po moru", napominje Marzuki.

Sljedeće putovanje

Kapetan Abdalah Alremaiti nazvao je iskustvo plovidbe i navigacije na brodu Magan „putovanjem kroz vrijeme” koje je učinilo izazove drevnog pomorstva stvarnošću, uključujući i koliko bi truda bilo potrebno da takvi brodovi preplove preko okeana.

Istraživačica Aješa Almansuri, jedna od pet žena koje su plovile na brodu, nazvala je posljednje pristajanje „potresnim trenutkom“ pošto se jedinstveno iskustvo završilo nakon godina oživljavanja broda.

Projekat, koji je pandemija u početku odložila, suočio se sa više prepreka, naglasila je menadžerka projekta, Taila Kleland, uključujući potragu za autentičnim materijalima i napore da se oni sastave bez ikakvog modernog oruđa.

Sada kada je brod završio svoja ispitivanja na moru i prvo putovanje, biće izložen u Nacionalnom muzeju Zajed, novom nacionalnom muzeju UAE koji se gradi na ostrvu Sadiat.

Muzej će uključivati uvid u pomorsku istoriju Persijskog zaliva i kulturne veze koje je omogućio, a brod i njegovo putovanje „predstavljaju hiljade godina emiratskog pronalaska i istraživanja“, rekao je Mohamed Kalifa Al Mubarak, predsjednik Odjeljenja za kulturu i turizam u Abu Dabiju.

„Osjećao sam se kao da udišemo život istoriji, premošćujući jaz između daleke prošlosti i sadašnjosti. Kada sam prvi put video brod Magan kako plovi, zaista mi je zastao dah i izmamio mi suze", rekao je Kleland.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније