Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug/Beta,I.Š. ]

06. 06. 2017. 11:11 >> 10:44

KATASTROFA U NAJAVI

Persijski zaliv u globalnom vrtlogu

Prekid diplomatskih odnosa Katara sa susjedima iz Persijskog zaliva mogao bi taj region da košta više milijardi dolara u nerealizovanoj trgovini i investicijama.Ovaj "rat" mogao bi i da poskupi troškove zaduživanja u trenutku kada se taj region bori sa niskim cijenama nafte.

 

 

 

 

Katar je, prema ocjenama Rojtersa, u stanju da izbjegne ekonomsku krizu koju bi mogla da prouzrokuje odluka Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da prekinu sve veze sa Katarom, nakon optužbi na račun te zemlje da podržava terorizam.

Ipak, pojedini djelovi katarske ekonomije bi pretrpjeli teške posljedice ako bi ovaj spor potrajao mjesecima, kao što je to, na primjer, katarska berza, koja je pala za više od sedam odsto.

Brzorastuća katarska avio-kompanija Katar ervejz će se, takođe, suočiti sa velikim gubicima, pošto joj je zabranjen pristup najvećim vazduhoplovnim čvorištima na Bliskom istoku.

Katarska vlada se u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine zadužuje kako kod kuće, tako i u inostranstvu, kako bi finansirala infrastrukturnu potrošnju u iznosu od 200 milijardi dolara.

Međutim, pad vrijednosti katarskih obveznica sugeriše da će zaduživanje Katara poskupjeti, što bi, kako ocjenjuje Rojters, moglo da uspori realizaciju pojedinih projekata.

Budući da se sve članice Savjeta za zalivsku saradnju (GČ) uveliko oslanjaju na izvoz nafte i gasa, one među sobom imaju slabe trgovinske i investicione veze, što bi moglo da ograniči ekonomske posljedice ovog spora, navodi britanska agencija.

Emirati su najveći trgovinski partner Katara iz GČ-a, ali tek peti partner globalno gledano.

Građevinski troškovi u Kataru bi takođe mogli porasti, jer se aluminijum i drugi građevinski materijali više ne mogu uvoziti kopnenim putem.

Katar ervejz obustavio letove za Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrain i Egipat

Aviokompanija Katar ervejz je danas saopštila da je kao uzvratnu mjeru na neodređeno vrijeme obustavila sve letove za Saudijsku Arabiju, Ujedinjenje Arapske Emirate (UAE), Bahrein i Egipat.

 

 

 

Dan pošto su te zemlje saopštile da prekidaju diplomatske odnose i zavode poptunu izolaciju Katara, optuženog za podršku terorizmu, katarska kompanija je navela da je obustavila sve letove za te četiri zemlje i da će ta mjera "biti na snazi do daljeg".

Aviokompanije Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta u ponedjeljak su obustavile sve letove za Katar.

Katar ervejz je dodao da će svim putnicima vratiti novac za karte ili će im rezervisati letove za druge destinacije.Prekid diplomatskih odnosi se i na ekonomske mjere, kao i zatvaranje kopnene, pomorske i vazduhoplovne granice tih zemalja sa Katarom.

To je najteža diplomatska kriza koja je zahvatila Bliski istok u posljednjih nekoliko godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније