Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

07. 06. 2017. 08:58 >> 08:33

BIJELA KUĆA

Tramp za jedinstvo u Persijskom zalivu

Američki predsjednik Donald Tramp založio se za jedinstvo zemalja članica Savjeta za saradnju u zalivu (GCC) u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, saopštila je Bijela kuća.

U sinoćnjem saopštenju se navodi da je Tramp rekao Salmanu da je jedinstvo u Persijskom zalivu "kritično za uspješnu borbu protiv terorizma i za promovisanje regionalne stabilnosti".

Kako navodi agencija AP, ovo je promjena tona američkog predsjednika koji je juče podržao Saudijsku Arabiju i druge bliskoistočne zemlje protiv Katara u nizu Tviter poruka u kojima je izgledalo kao da odobrava optužbu da Katar finansira terorističke grupe. 

On je u jučerašnjim porukama ocijenio da sankcije koje su bliskoistočne zemlje uvele Kataru mogle da predstavljaju "početak kraja strahota terorizma".

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedjeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu.

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i Salman takodje razgovarali o tome kako da spriječe finansiranje terorističkih organizacija i eliminišu "promovisanje ekstremizma" u bilo kojoj zemlji. 

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je juče da je malo vjerovatno da će SAD imati veliku ulogu u rješavanju sukoba između bliskoistočnih zemalja i naveo da SAD vjeru da je najefikasnije da zemlje iz regiona riješe sukob između sebe. On je ukazao na to da su Kuvajt i Turska ponudile da posreduju. 

Diplomatskim mjerama protiv Katara juče su se pridružili Jemen i Maldivi koji su takođe saopštili da će povući diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније