Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић, ТВЦГ

12. 06. 2023. 19:53 >> 19:52

BUDVA

Predstavom “Mediteran” otvoren prvi Jadranski festival igre

Premijernim izvođenjem baletske predstave “Mediteran” otvoren je prvi Jadranski festival igre u Budvi. Pet balerina ansambla Muzičkog centra Crne Gore odvelo je publiku na plesno putovanje na kojem su pokretom dočarale istoriju i raskoš Mediterana.

„Moram priznati da je ova tema bila vrlo interesantna, mislim da se vidjelo i po reakcijama publike da ih je stvarno dotakla i da razumiju koliko je ovaj prostor predivan i koliko toga on nudi, koliko je nudio kroz istoriju i koliko će tek da ponudi. Htjeli smo da predstavimo te kulturne migracije koje su na prostoru mediterana i mislim da smo to uspjeli da dočaramo pokretom kako smo najbolje mogli“, kazala je balerina Kristina Mrkić.

U publici je bila i baletska pedagoškinja, koreografkinja i režiserka Dušanka Gradiški Ivanov, koja je vlasnica baletske kompanije na Floridi.

„Mogu da vam kažem da se predstava gleda u jednom dahu, ima početak, ima razvoj, ima gradaciju, kulminaciju, muzika je predivna, koreografija, pokreti se slivaju iz jednog u drugi, praznik za oči, uši i za sva osetila, kako kažu na makedonskom“, kazala je Dušanka Gradiški Ivanov.

Druga uspješno realizovana predstava Muzičkog centra Crne Gore potvrđuje da postoji potreba, ali i potencijal za osnivanje profesionalnog baletskog ansambla.

„Uložili smo veliki trud u svakom smislu, ovu predstavu je pratio i koreografski i pedagoški rad nekoliko recentnih pedagoga iz regiona, potrudili smo se i na tom vizuelnom nivou da se to uklapa u ambijent i zaista mislim da je ovo predstava koja će živjeti, naravno, show must go on, idemo dalje sa novim projektima od jeseni i ja se nadam da se vidimo sljedeće godine“, kazala je poslovna direktorica Muzičkog centra Isidora Damjanović.

„Ovaj ansambl je veliki korak za cijeli balet ove države koji do sada nije imao priliku da se razvija. Mislim da je ovo, kao što sam rekla, kako veliki korak za balet, tako veliki korak i za nas baletske igrače kojih, nažalost, nema puno u našoj državi, ali zaista pružamo sve što možemo, trudimo se, jer balet je jedna divna umjetnost pomoću koje možemo da predstavimo sve stvari kroz pokret, pa tako i ljepote naše zemlje a i, kao što smo radili u predstavi, cijelog mediterana“, istakla je Mrkić.

Jadranski festival igre trajaće do 27. juna, a umjetnošću će povezati nekadašnje i buduće Evropske prijestonice kulture: Rijeku, Novu Goricu i Budvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније