Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Nevenka Jovović [ TVCG ]

19. 10. 2024. 19:55 >> 19:55
1

PARK ISPRED RTCG

Vajari će oplemeniti prostor ispred Javnog servisa

Da autorski radovi, skulpture u slobodnoj formi nedostaju Podgorici potvrđuju vajari koji će po ugledu na evropske gradove, uskoro svojim djelima, oplemeniti prostor ispred Javnog servisa .  

Kamena skulptura, djelo je koje najdirektnije korespondira sa karakterom Crne Gore i govori o neukrotivosti i čvrstini. I baš takva umjetnička djela uskoro će imati svoje mjesto u parku ispred RTCG.

Približiti umjetnost građanima, oplemeniti prostor, ali i Podgorici dati ono što gotovo nema, a to su skulpture u slobodnoj formi.

"Moja ideja kao umjetnika, i člana savjeta, bila je da iskoristim tu svoju ulogu i poziciju kako bismo umjetnost koja postoji u TVCG iznijeli građanima da je vide, računajući na to da tako mijenjamo svijest naše djece i građana. Znači, umjetnost treba da živi u gradu", kaže Naod Zorić.

Kamen koji postaje skulptura obrađuju afirmisani vajari. Teme su različite.

"To je jedan dominantni element, stub — jedan noseći element, potentan, jak, nosi hramove i stremi nebu... Ovdje, u ovom prostoru, ima specifičnu simboliku, prilagođenu ovom podneblju, našoj Crnoj Gori.", kaže  vajar Predrag Milačić.

"Ova skulptura predstavlja jedan krik, vapaj današnjeg čovjeka, koji živi u strahu, neizvjesnosti, okružen ratovima i razaranjima, ali je nemoćan da možda zaustavi i riješi određene probleme", naveo je Zoran Obrenović vajar.

Vajar Milija Stojanović skreće pažnju na praksu u evropskim gardovima, gdje kako kaže skulptura dominira.

"Samo imamo neke spomeničke skulpture, a nemamo autorske radove, tako da je vrijeme da se s tim počne. Pa eto, ako ima ko da čuje, kada naprave neki park — mala površina ili malo veća — može da posluži i za umjetničko djelo, skulpturu, i da to bude galerija na otvorenom.", kaže on.

A nakon galerije koja je nedavno otvorena u našoj kući, uskoro ćemo imati i galeriju na otvorenom. Sve to doprinosi misiji Javnog servisa, koja između ostalog treba da podsjeti da je kultura temelj svakog društva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније