Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Ljiljana Vukotić [ Radio Crne Gore ]

18. 10. 2024. 12:05 >> 12:01
Čitaj mi:

Vuk Janičić

Dječak koji se osmjelio da stvara, mašta i da želi bolji svijet

Dvojezična zbirka poezije i eseja pod nazivom „Ko je on u stvari“, četrnaestogodišnjeg Vuka Janičića iz Herceg Novog, objavljena uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Internacionalne kulturne asocijacije (IKA) iz Podgorice, biće zvanično promovisana 23. oktobra u okviru Oktobarskih svečanosti koje se održavaju povodom Dana opštine Herceg Novi.

Poezija je samo jedan od umjetničkih segmenata i brojnih talenata Vuka Janičića, koji je do sada dobio desetak nagrada za literaturu , a nista manje nije uspješan kao gitarista i likovni stvaralac. Odličan je učenik devetog razreda OŠ „Milan Vuković“ , trenira plivanje i obožava prirodne nauke . Sve to ga čini posebnim , naročito u svijetu u kojem tinejdzere uglavnom zanimaju društvene mreže i digitalni svijet.

Zato je vijest da je četrnaestogodišnjak objavio zbirku poezije , i to na dva jezika- maternjem i engleskom , velika i značajna . U razgovoru sa Vukom otkrivamo da je čitanje i pisanje njegova strast od malena , ali ne i jedina. Multitalentovani dječak , koji je , kako piše u predgovoru knjige profesorka Duška Jovanović, „odrastao kroz svoje stihove , koji u svakom smislu , od prve napisane pjesme , nadrastaju jedno dijete“, priča nam da je ideja o zbirci nastala spontano: „Počelo je prije tri godine, kada sam na pismenom zadatku iz maternjeg jezika na zadatu temu odgovorio pjesmom.A tema je inače bila o rodnoj ravnopravnosti“.

Naziv zbirke je „Ko je on u stvari“ , a odgovor na to pitanje je na stranicama knjige. Vuk kaže da mu je cilj bio da zaintrigira čitaoce da polako otkrivaju i upoznaju njegovu ličnost. U zbirci inače ima i poezije i proze , a ilustrovana je njegovim likovnim radovima.

Ovaj mladi pjesnik rado čita i poeziju i prozu , već je stigao do Dostojevskog , a dobitnik je brojnih nagrada na literarnim konkursima. Najznačajnija mu je nagrada na konkursu koji je raspisala IKA , a tu je i nekoliko nagrada na medjunarodnim konkursima.

Drugari iz škole raduju se njegovim uspjesima i velika su mu podrška. Kaže da će svi biti prisutni na promociji 23.septembra u Dvorani Park. Značajna mu je i podrška roditelja i nastavnika u osnovnoj i muzičkoj školi. Profesor gitare u Muzičkoj školi Aleksandar Bubanja otkrio mu je vezu gitare i poezije , a slikanje mu je posebna ljubav koju izražava slikajući prirodu.

U zbirci „ Ko je on u stvari“ - „motivski , strukturom, ritmom i plemenitom mekoćom pjesničkog jezika , ovaj mladi pjesnik začudjujuće jasno , mudro i obuhvatno doživljava svijet“-riječi su profesorke Duške Jovanović u predgovoru zbirke.

Književnik i književni kritičar Veljko Veljović , napisao je da „ u vremenu kada tehnološke inovacije sve više udaljavaju djecu od knjige , kada im se svjesno ili nesvjesno serviraju i nude rješenja raznih životnih problema i situacija, u vremenu u kom se mašta i kreativnost potiskuju do te mjere da djeca nemaju , ili im se bar tako čini , potrebu da pretjerano razmišljaju i nalaze rješenja, da budu kreativni , stvaraju i pišu , bljesne u toj tami poneko dijete , ohrabrujući i nas starije da ima nade i da vrijeme vještačke inteligencije ipak neće pokoriti ono što inetelekt jednog maldog čovjeka može kreirati .“ Dodaje da je ovom knjigom upravo bljesnuo izuzetni dječak Vuk Janičić , prkoseći svemu gore navedenom.

Uz odlično poznavanje engleskog jezika , Vuk se uspješno usmeno i pismeno izražava na njemačkom i italijanskom jeziku. Trenira plivanje u VPK Jadran ,a na kraju razgovora otkriva da obožava prirodne nauke, naročito biologiju .Uskoro će ići na takmičenje iz tog predmeta, a vjeruje da će njegova budućnost biti u toj oblasti. Sa osmijehom potvrdjuje da i sam provodi neko vrijeme na telefonu i internetu ,ali da mu umjetnost pruža više zadovoljstva.

U svijetu uzburkanom i nesigurnom , sa svakodnevnim vijestima o nemirima i ratovima , Vuk je optimista . Poručuje svima da stanu na stranu umjetnosti , jer umjetnost, kaže , čisti misli i razvija empatiju medju ljedima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније