Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

26. 12. 2014. 14:51 >> 23:03
4

TROJE NA SLOBODI

Puletić i Tahirović u pritvoru

Načelniku Ginekološko - akušerskog odjeljenja Zvonku Puletiću i načelnici Odjeljenja neonatologije Haki Tahirović nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, određen je 48-časovni pritvor. Na drugoj strani nakon saslušanja u podgoriškom VDT-u dvoje ljekara i tehničar iz KCCG su pušteni na slobodu. Ranije danas u Podgorici i Bijelom Polju privedeno je pet od šest osumnjičenih osoba u okviru istrage o infekciji beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo. Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomo Jeremić nije uhapšen, jer se nalazi u Srbiji, saopšteno je iz VDT-a.

Po nalogu VDT-a uhapšeni su Zvonko Puletić načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović načelnica Odjeljenja neonatologije. Njima kao i direktoru bolnice na teret se stavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 2 do 12 godina. U Podgorici su uhapšena dva ljekara i jedan tehničar iz Kliničkog centra Crne Gore.

U saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva navodi se da je nakon prikupljenih obavještenja, dokaza i sprovođenja dokaznih radnji u fazi izviđaja utvrđeno da postoje osnovi sumnje da su Tomo Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović kao načelnica Odjeljenja neonatologije izvršili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je za to djelo propisana kazna zatvora od 2 do 12 godina.

"Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je zatražilo od policije da se dovedu osumnjičeni, pa su dovedeni osumnjičeni Zvonko Puletić i Haka Tahirović dok osumnjičeni Tomo Jeremić nije pronađen, a prema obavještenju policije on je 18. decembra prešao granični prelaz prema Srbiji, Dobrakovo", saoptilo j Vrhovno državno tužilaštvo.

Zbog nesavjesnog rad u službi uhapšen je ljekar KCCG Filip Vukmirović i tehničar Saša Jovović.

"Pored toga tužilaštvo je utvrdio da postoje osnovi sumnje da su F.V. kao načelnik Odjeljenja za patologiju Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici i S.J. kao tehničar na tom Odjeljenju izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi. Za ovo djelo je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina", stoji u saopštenju VDT-a.

Takođe postoji i osnov sumnje da je Ljubinka Dragaš kao ljekar na Odjeljenju neonatologije Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, izvršila krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.

“Za ovo djelo propisana je kazna zatvora do 2 godine", navodi tužilaštvo.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je zatražilo od policije da se dovedu osumnjičeni, što je i učinjeno. Svemu ovome je prethodilo detaljno prikupljanje obavještenja i dokaza. Zato pozivamo javnost na razumijevanje i strpljenje u tom pravcu”, poručuju iz VDT-a

Istraga o uzrocima infekcija pet beba počela je nakon što je, 11. novembra, jedna od njih preminula u Kliničkom centru u Podgorici.

Nakon tog slučaja, ostavku su podnijeli ministar Miodrag Radunović, kao i Jeremić, dok su Tahirović i Puletić smijenjeni.

Prije dva dana, iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je da razmatraju rezultate izviđaja u slučaju smrti jedne i inficiranja četiri bebe i da će, nakon što se  rezultati izviđaja razmotre, uslijediti odgovarajuće odluke.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније