Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

21. 08. 2024. 06:31 >> 15:34

POLJSKI DRŽAVLJANIN

Zimian tvrdi da nije kriv, advokati predali žalbu

Pravni tim uhapšenog poljskog državljanina Roman Zimiana uložio je žalbu na odluku Višeg suda o određivanju ekstradicionog pritvora, i vjeruju da će on iz pritvora izaći kao slobodan čovjek.

Prekjuče je Viši sud u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor poljskom državljaninu Romanu Ziemianu, kojeg je crnogorska policija 18. avgusta uhapsila po potjernicama Poljske i Južne Koreje.

"Uložili smo žalbu Krivičnom vijeću Višeg suda na rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora gospodinu Ziemianu, i to zbog materijalnopravnih i formalnopravnih razloga. Smatramo da će žalba biti usvojena te da će rješenje o određivanju pritvora biti ukinuto", saopštili su Portalu RTCG Zimianovi advokati Branislav i Vuk Lutovac.

Kažu da je Zimian kategorički negirao bilo kakvu krivicu za krivična djela navedena u potjernicama Poljske i Južne Koreje.

"Iz tog razloga, kao njegovi pravni zastupnici, nastojaćemo da on ne bude izručen ni Poljskoj ni Južnoj Koreji, već da iz pritvora izađe kao slobodan čovjek", kazali su branioci Portalu RTCG.

Zimian je osumnjičen da je zajedno sa partnerom, njemačkim državljaninom Stephanom Morgensternom, oštetio veći broj građana Poljske i Južne Koreje za oko 21 milion dolara.

Njih dvojica su osnivači i vlasnici FutureNet, u čijoj je djelatnosti je, između ostalog, i trgovina kriptovalutama.

Zimian se sumnjiči za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to za težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona.

Za ova krivična djela propisana je kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

Zimian je uhapšen u Podgorici, gdje je boravio pod lažnim identitetom, a ovo je njegovo drugo hapšenje za manje od dvije godine.

Prethodno je uhapšen u Italiji 2022. godine. Određen mu je kućni pritvor iz kojeg je pobjegao prije izručenja Južnoj Koreji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније