Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Rtcg.me/TVCG/M.L.B.

22. 08. 2024. 16:32 >> 17:43
1
Čitaj mi:

APEL NVO

Država zakazala: Žene i kad prijave nasilje nijesu zaštićene

Nakon još jednog slučaja femicida u Crnoj Gori, jasno je da je država omanula i ovoga puta, poručuju iz nevladinog sektora. Uznemirijuća je, kažu činjenica ida ni nakon prijavljenog nasilja žrtva nije žaštićena. Apeluju na nadležne da se konačno okrenu jednom od najvećih problema u državi.

Jovana Mirković iz Sigurne ženske kuće kaže za TVCG da je ključno pitanje kakvu poruku država i sistem šalju svojim nečinjenjem.

“Mi uvijek savjetujemo žene, dobro bi bilo da prijavite i prosto ovakvi trenuci nas natjeraju da zaćutimo. Prosto niste sigurni da li će žene dobiti adekvatnu podršku i pomoć od strane institucija kako to i zakon nalaže i kako u stvari treba da bude. U ovom slučaju, jesu zakazale institucije, žena su ohrabrila da prijavi. Najveći rizik od femicida jeste onog trenutka kada žena odluči da izađe iz nasilne veze i onda kad prijavi institucijama. Zato je jako važno da ta reakcija bude pravovremena i da bude brza, efikasna, jer prosto u tom trenutku ne znate što će se dogoditi. I ono za što uvijek promovišemo jeste to da ženi treba vjerovati”, poručila je Mirković za TVCG.

Da je država i ovaj put zakazala smatra Maja Raičević, iz Centra za ženska prava.

"Činjenica da ni nakon prijavljenog nasilja ova žena nije zaštićena, govori da je država omanula, znači i ovoga puta. Meni je prije svega užasno žao zbog gubitka mladog života, zbog činjenice da je jedna djevojčica ostala bez majke i što god sad država uradila, to neće nadomjestiti. Ono na čemu mi uporno insistiramo i zbog čega smo više puta kontaktirali i sa kabinetom premijera jeste da je ovo gorući problem u Crnoj Gori i da mora da se sprovede niz različitih mjera da bi se žena zaštitila od nasilja”, poručila je za Raičević.

Potrebno je, kaže ona, ojačati kapacitete policije koja bi mogla da neprestano prati da li se mjere zabrane prilaska sprovodi ili ne.

“Onda kada to ne može fizički, postoje sredstva elektronskog nadzora i neophodno je obezbediti policiju sa takvom tehnologijom da može to i na taj način da radi", poručila je Raičević.

Direktorica NVO SISTEM i prvog licenciranog skloništa za žrtve nasilja u primorskoj regiji, Neda Radović saopštila je da je teško naći riječi da se bilo šta kaže nakon još jednog u nizu slučajeva femicida u maloj Crnoj Gori.

"Javnost je upoznata sa mnogobrojnim apelima i protestima u organizaciji građana koji su se desili u prethodnim mjesecima, a koji očigledno ne daju nikakve reakcije nadležnih institucija. Slučajevi femicida u Tuzima, Petnjici i Baru nijesu bili dovoljna opomena da bi nadležni što hitnije reagovali i izmijenili krivični zakon, omogućivši pravosudnim organima da adekvatnije odlučuju, zaštite potencijalne žrtve i spriječe nasilnike da počine femicid ili bilo koji drugi vid nasilja", kazala je ona.

Dodaje da mjesecima unazad apeluju na nadležne, upozoravaju ih i mole da se pokrene rješavanje ovog problema, međutim, ništa se po ovom pitanju ne preduzima.

"Izricanje mjere zabrane prilaska nije nikakav vid zaštite i ne pruža žrtvama sigurnost kakvu zaslužuju nakon prijave nasilja ili prijetnje", istakla je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније