Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J. [ gradski.me ]

22. 08. 2024. 09:32 >> 09:32
Čitaj mi:

u podgorici

Za sedam mjeseci 109 krivičnih djela nasilja u porodici

Tokom sedam mjeseci 2024. godine na teritoriji Glavnog grada najveći broj krivičnih djela registrovan je u oblasti imovinskog kriminaliteta (razbojništvo, teška krađa i krađa) i to 163 krivična djela.

Po broju krivičnih djela ističu se krivična djela nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, kojih je tokom sedam mjeseci 2024. godine zabilježeno 109, koja su počinjena od strane 115 lica, saopšteno je za Gradski portal iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Glavni grad je juče potresao slučaj ubistva 33-godišnje žene, koju je u Maslinama bivši muž, kako se sumnja, izbo u sred bijela dana.

Iz ovog Vladinog resora su kazali da je tokom sedam mjeseci 2024. godine na teritoriji Glavnog grada najveći broj krivičnih djela registrovan u oblasti imovinskog kriminaliteta (razbojništvo, teška krađa i krađa) i to ukupno 163 krivična djela, dok je 2023. godine izvršeno 260 krivičnih djela, što predstavlja smanjenje broja krivičnih djela za 37% u odnosu na isti period prethodne godine.

„Navedena krivična djela počinjena su od strane 213 izvršilaca i to 195 muškaraca i 18 žena. Prošle godine za ista krivična djela je bilo 274 izvršilaca, od čega 266 muškraca i osam žena“, kazali su iz MUP-a

Naglasili su da se po broju krivičnih djela ističu krivična djela vezana za nasilje u porodici i porodičnoj zajednici.

Dodali su da je tokom 2023. godine 85 lica izvršilo 84 krivična djela koja se tiču nasilja u porodici i porodičnoj zajednici.

„Tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine zabilježeno je 109 krivičnih djela, koja su počinjena od strane ukupno 115 lica i to 104 muškaraca i 11 žena“, kazali su iz MUP-a.

Kako navode, u oblasti krvnih delikata registrovano 30 krivičnih djela laka tjelesna povreda i teška tjelesna povreda, dok je 2023. godine identifikovano 46 krivičnih djela.

„Statistički pokazatelji ukazuju i na smanjenje broja krivičnih djela nasilničko ponašanje za 53%. Naime, tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine registrovano je 27 ovih krivičnih djela, dok je u istom periodu 2023. godine zabilježeno 57 ovih krivičnih djela“, proučili su iz MUP-a.

Od početka godine je podnijeto 11 krivičnih prijava protiv 14 lica zbog izvršenja krivičnih djela razbojništvo i razbojnička krađa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da su novac, mobilni telefoni i prehrambeni proizvodi najčešće na meti prestupnika.

„Kroz prvih sedam mjeseci 2024. godine, na teritoriji nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, evidentirano je osam krivičnih djela razbojništvo, kao i tri krivična djela razbojnička krađa. Za pomenuta počinjena krivična djela podnešeno je ukupno 11 krivičnih prijava protiv ukupno 14 lica. Prilikom izvršenja krivičnih djela počinioci su otuđivali novac, mobilne telefone, kao i prehrambene i druge artikle iz trgovačkih objekata“, ukazali su iz MUP-a.

Iz ministarstva su izdvojili podatak da je tokom prvih sedam mjeseci ove godine registrovano 23% manje slučajeva u borbi protiv droge u odnosu na prošlu godinu.

„U oblasti borbe protiv droge, tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine, registrovano je ukupno 49 krivičnih djela, dok su 2023. godine registrovana 64 krivična djela, što predstavlja smanjenje broja krivičnih djela za 23%. Za počinjena krivična djela podnešeno je 49 krivičnih prijava, dok su 2023. godine podnešene 64 krivične prijave. Po osnovu počinjenih krivičnih djela u posmatranom periodu lišeno je slobode 28 lica, od čega dva maloljetna lica, dok je 2023. godine slobodne lišeno 41 lice od čega tri maloljetnika“, kazali su iz ministarstva.

Uhapšeno šest maloljetnika zbog narkotika

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali da je od početka godine registrovano 179 prekršaja iz oblasti borbe protiv droga, dok je prošle godine registrovano 139 prekršaja, zbog kojih su uhapšena 22 lica, od čega šest maloljetnika. Po istom osnovu, prošle godine, su uhapšena četiri maloljetnika.

„U posmatranom periodu 2024. godine nije bilo otkrivenih plantaža kanabisa na teritoriji nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, dok su u istom periodu 2023. godine, otkrivene dvije parcele i jedna plantaža sa zasadima kanabisa“, saopštili su iz MUP-a.

Tokom ove godine MUP je evidentirao 11 krivičnih djela protiv polnih sloboda, dok krivičnih djela nedozvoljene polne radnje ove godine nisu zabilježena.

„Kada je riječ o oblasti krivičnih djela protiv polnih sloboda, u ovom periodu registrovano je ukupno 11 krivičnih djela, dok je 2023. godine evidentirano šest krivičnih djela. Tokom posmatranog perioda nije bilo registrovanih krivičnih djela nedozvoljene polne radnje, dok su 2023. godine zabilježena četiri krivična djela“, zaključili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније