Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

22. 08. 2024. 06:32 >> 08:54
1
Čitaj mi:

SVJEDOK

Sa "evropskim Eskobarom" u Dubaiju i kriminalac iz Crne Gore

Jedan od vođa italijanske Kamore, sada svjedok saradnik Rafele Imperiale, ispričao je italijanskim istražiteljima da je tokom susreta u Dubaiju sa Edinom Gačaninom, koga je Vlada SAD označila kao jednog od vodećih narko-dilera u svijetu, bio prisutan i kriminalac iz Crne Gore. Kako je naveo, u pitanju je izvjesni "Gagi" ali više detalja zasad nije poznato.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je opširan članak o Gačaninu, iz Bosne i Hercegovine, koji je označen kao lider veoma moćnog narko-kartela. Citiran je i dio iskaza o susretu sa Gačaninom, koji je dao sada svjedok saradnik Imperiale. 

"Kada su ga intervjuisale holandske i italijanske vlasti u septembru 2023. godine, Imperiale, šef mafije koji je kasnije postao doušnik, govorio je o vođama kartela i međunarodnoj grupi kriminalnih saradnika koji se kreću širom planete, organizujući i primajući ogromne pošiljke kokaina, sa kapitalom od 80 ili 100 miliona eura, ulasku u 'zajednička ulaganja' sa kolumbijskim kartelima i organizovanju atentata, prema transkriptima koje je pribavio naš partner NRC. Imperiale — koji je svoju kriminalnu karijeru započeo prodajom kanabisa u amsterdamskom kafiću — rekao je o susretu sa Gačaninom u Dubaiju: 'Tamo je bio i neko iz Crne Gore ko govori holandski, španski, italijanski...njegovo ime je Gagi”, navodi se u tekstu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ). 

Više detalja nije navedeno.

Kako se objašnjava, Edin Gačanin je označen kao čelnik međunarodnog kartela optuženog za dopremanje ogromnih količina kokaina u Evropu i šire. Osnovao je kompaniju u Dubaiju kako bi zaposlio ključne članove svoje organizacije, uključujući trojicu optuženih za trgovinu drogom, pranje novca i pokušaj rušenja bosanske države, tvrdi se u tekstu ICIJ.

"Edin 'Tito' Gačanin, ima holandski pasoš i rodom je iz Sarajeva, BiH, osuđen je za šverc velikih količina narkotika u Evropu iz Kolumbije, Perua i Ekvadora. Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog trezora ga je sankcionisala 2023. godine, nazvavši ga „vođom Tito i Dino kartela“, navodno dijela super kartela ozloglašenih kriminalnih organizacija koje uključuju organizovanu kriminalnu grupu Kinahan u Irskoj, holandsku Mokro mafiju i italijansku Kamoru", ocijenjeno je. 

Gačanin sada živi slobodno u emiratu Dubai, jednom od sedam emirata, koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, ukazano je. To je prostor povoljan za finansijske tajne, fiktivne kompanije i slobodne zone, tvrde.

"Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su sada takođe dom za nekoliko međunarodnih trgovaca drogom, od kojih se mnogi smatraju kao mete visoke vrijednosti od strane policije, a nekoliko njih je pod sankcijama", ocjenjuje se.Sankcije Gačaninu, nazvanom „evropski Eskobar“ po ozloglašenom kolumbijskom narko bosu Pablu Eskobaru, koordinirali su Europol i vlade Holandije, Francuske i Belgije.

"SAD optužuju Gačanina da je jedan od 50 najvećih svjetskih dilera droge i da predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti i institucionalnom povjerenju na Zapadnom Balkanu. Odvojeno, bosanskohercegovački tužioci kažu da je njegov kartel pokušao da preuzme samu državu potplaćivanjem političara dok je radio sa šefovima službi državne bezbjednosti a bavio se i pranjem novca na međunarodnom nivou", istaknuto je.

Gačanin je prisustvovao raskošnoj svadbi u Dubaiju šefa kartela Kinahan i bokserskog promotera Danijela Kinahana 2017. godine u hotelu Burj Al Arab.

"Na listi gostiju bili su italijanski kriminalni bos iz Kamore Rafaele Imperiale, holandsko-marokanski bos Riduan Tagi i holandsko-čileanski gangster Rikardo Rikelme Vega, poznat kao El Riko. Obavještajni podaci sa Sky ECC i DEA, osnaženi svjedočenjem jednog holandskog svjedoka, otkrili su da je vjenčanje udvostručeno kao sastanak međunarodnog narko-kartela koji je osnovao investicioni fond za isporuke kokaina. Imperiale, koji je bio u bjekstvu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen Italiji u martu 2022. godine", objašnjeno je u članku ICIJ. 

U februaru, ističe se, Ujedinjeni Arapski Emirati su isključeni sa FATF liste zemalja pod rizikom od ilegalnih finansijskih tokova, na zahtjev Njemačke, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada, čak i kada su trgovci drogom koji žive u Dubaiju nastavili da krjumčare kokain. Policija Dubaija nije odgovorila na pitanja, ukazuje ICIJ.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније