Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ M.M.Lj. ]

22. 09. 2022. 10:45   >>  10:42 2

SOLOH

Poljska traži koordinaciju odluka o primanju ruskih izbjeglica

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbjednost Pavel Soloh vidi kao opravdanu odluku baltičkih zemalja da ne puštaju Ruse koji bježe zbog mobilizacije, a upozorio je da je, ako bježanje bude masovno, potrebna koordinacija odluka sa baltičkim zemljama i Finskom.


"Baltičke zemlje donijele su odluku da nema nikakvih olakšica u puštanju Rusa. Jednostavno postoji rizik hibridnih akcija i provokacija. Pod plaštom dezertera na teritoriju tih zemalja mogu da prodiru diverzanti ili ljudi vezani za ruske oružane snage", kazao je Soloh poljskoj televiziji Polsat.

Soloh je naglasio da mora da se ocijeni koliko zaista Rusa odbija da se mobiliše i kolika je stvarna panika.

"Kada bi zaista počelo masovno bježanje iz Rusije, u hiljadama ljudi, moramo to da koordiniramo sa ostalim zemljama u regionu, u prvom redu sa baltičkim zemljama ali i sa Finskom koja želi da uđe u NATO", rekao je Soloh.

Za razliku od Evropske unije, koja je samo ovog meseca ukinula viznu liberalizaciju i smanjila broj odobrenih šengenskih viza za ruske državljane, Poljska kao i baltičke zemlje od 19. septembra više ne puštaju preko svojih granica Ruse, osim u izuzetim humanitarnim slučajevima, ili ako je riječ o protivnicima ruskog režima, a toj zajedničkoj mjeri odbila je da se pridruži Finska pravdajući to time da bi to kršilo finsko i međunarodno pravo.

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbjednost ocijenio je da odluka o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji nije povećala vojne prijetnje po Poljsku.

"Nije se povećala vojna opasnost za Poljsku. Posljedice ruske mobilizacije možda će osjetiti Ukrajinci za nekoliko neđelja ali u najbližim danima ništa se neće promijeniti. Ta odluka svjedoči o porazu Putina ali bez sumnje radi se o eskalaciji. Verbalnoj eskalaciji počev od vrlo neodređene upotrebe nuklearnog oružja što je vrlo malo verovatno", kazao je Soloh.

Za Poljsku je to, međutim, po riječima Soloha znak da mora da vrši još veći pritisak na Zapad da dodatno ojačava istočno krilo NATO.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније