Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina ]

28. 10. 2024. 19:42 >> 19:44
1
Čitaj mi:

optužbe o ruskom miješanju

Hiljade ljudi u Tbilisiju na protestu zbog rezultata izbora

Hiljade Gruzijaca izašle su danas na ulice nakon što je predsjednica države Salome Zurabišvili odbila da prizna rezultate parlamentarnih izbora uz optužbe o ruskom miješanju i neregularnostima u glasanju.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta u centru Tbilisija dok rastu kritike zbog neregularnosti glasanja.

Gruzijski izborni posmatrači su tvrdili da su otkrili šemu prevare velikih razmjera koja je promijenila ishod izbora u korist vladajuće stranke, prenio je Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Zvanični rezultati izbora u subotu dali su vladajućoj partiji Gruzijski san više od 54 odsto glasova, dovoljno da zadrži kontrolu nad vladom.

"Vi nijeste izgubili izbore. Oni su ukrali vaše glasove i pokušali da vam ukradu budućnost, ali niko nema pravo na to i vi to nikome nećete dozvoliti", poručila je Zurabišvili demonstrantima.

Ona je obećala da će braniti put Gruzije ka Evropi.

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze optužio je opoziciju da pokušava da "uzdrma ustavni poredak" zemlje i da odbija da prihvati poraz.

Aludirajući na zakon o "stranom uticaju", on je optužio opoziciju da stoji iza prozapadnih nevladinih organizacija za koje je tvrdio da se bore za netransparentnost svojih finansija.

Kobahidze je rekao da je njegova vlada i dalje posvećena evropskim integracijama dok vlada zabrinutost da bi izbori mogli naštetiti odnosima Gruzije sa Zapadom i naznačiti okretanje ka Moskvi.

Zajednička posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i NATO-a ocijenila je da su izbore obilježili neravnopravni uslovi, pritisci i tenzije.

Izborni posmatrači su takođe osudili zabilježene slučajeve kupovine glasova, duplog glasanja, fizičkog nasilja i zastrašivanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније