Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

25. 10. 2024. 22:06 >> 22:07
Čitaj mi:

KIRBI

SAD, Japan i Južna Koreja zabrinuti zbog sjevernokorejskih vojnika u Rusiji

SAD, Južna Koreja i Japan izrazili su "ozbiljnu zabrinutost" zbog prisustva sejvernokorejskih vojnika u Rusiji, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Oni su izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja sjevernokorejskih trupa u Rusiji, i potencijalno njihovog uključivanja na bojnom polju protiv Ukrajine, rekao je Kirbi.

Sjeverna Koreja izrazila je ozbiljnu zabrinutost poslije jučerašnje ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Sjeverne Koreje u donjem domu ruskog parlamenta. Taj ugovor u jednom članu predviđa momentanu vojnu pomoć u slučaju oružane agresije treće zemlje.

Južna Koreja i SAD tvrde da se hiljade sjevernokorejskih vojnika već obučavaju na ruskom tlu. Kijev je juče saopštio da ima dokaze da su sjevernokorejski vojnici već stigli u borbene zone u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk. Pjongjang i Moskva to demantuju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će sjevernokorejski vojnici početi da se bore protiv ukrajinskih trupa od nedjelje, i izrazio strahovanje o novoj eskalaciji u ratu protiv Rusije koji traje 32 mjeseca.

Sjeverna Koreja je dala uvjeravanja danas da bi raspoređivanje njenih trupa u Rusiji bilo "u skladu" sa međunarodnim pravom, niti potvrđujući niti demantujući prisustvo svojih vojnika u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas u intervjuu objavljenom na ruskoj državnoj televiziji.

"Naše je da odlučimo na suvereni način da li ćemo nešto sprovesti ili ne gdje, kako i da li nam je potrebno, ili ćemo jednostavno na primjer organizovati zajedničke vježbe, obuku ili dijeliti iskustvo" sa bojnog polja, rekao je on.

"To je naša stvar", rekao je Putin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније