Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Klix ]

08. 10. 2024. 07:42 >> 07:45
Čitaj mi:

PORUČIO DA PROIZVODE ORUŽJE

Jedan od lidera Hamasa: Ustaćemo kao feniks uprkos gubicima

Vođa Hamasa u egzilu Kaled Mešal rekao je da će palestinska grupa ustati "kao feniks" iz pepela uprkos teškim gubicima tokom godine rata s Izraelom, te da nastavlja da regrutuje borce i proizvodi oružje.

Godinu dana nakon napada Hamasa koji je pokrenuo rat, Meshaal je sukob s Izraelom uokvirio kao dio šire priče koja se proteže 76 godina, koja datira od onoga što Palestinci nazivaju "Nakba" ili "katastrofa", kada su mnogi raseljeni tokom rata 1948. koji je pratio stvaranje Izraela.

"Palestinska istorija je sastavljena od ciklusa", rekao je za Reuters Meshaal, viša Hamasova ličnost pod vodstvom generalnog vođe Jahje Sinvara.

"Prolazimo kroz faze u kojima gubimo mučenike (žrtve) i gubimo dio naših vojnih sposobnosti, ali onda se palestinski duh ponovo uzdiže, poput feniksa, zahvaljujući Bogu."

Mešal, koji je preživio pokušaj izraelskog atentata 1997. godine, nakon što mu je ubrizgan otrov, bio je generalni vođa Hamasa od 1996. do 2017. godine. On kaže da je islamistička grupa i dalje u stanju da postavlja zasjede protiv izraelskih trupa.

"Izgubili smo dio naše municije i oružja, ali Hamas još regrutuje mladiće i nastavlja da proizvodi značajan dio svoje municije i oružja", rekao je Mešal, ne iznoseći detalje.

Mešal je i dalje uticajan u Hamasu jer je igrao ključnu ulogu u njegovom vodstvu skoro tri decenije, a sada se naširoko smatra za njegovo diplomatsko lice. Čini se da su njegovi komentari zamišljeni kao signal da će se grupa boriti bez obzira na gubitke, kažu analitičari Bliskog istoka.

"Sve u svemu, rekao bih (Hamas je) živ i još uvijek i... vjerovatno će se vratiti u nekom trenutku u Gazi," rekao je Jost R. Hilterman, programski direktor Međunarodne krizne grupe za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније