Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

08. 10. 2024. 18:04 >> 18:24
Čitaj mi:

POTPREDSJEDNIK LP

Borančić: Politika Vlade ispumpava novac iz Crne Gore

Pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori na istorijskom je minimumu od 14 odsto i jasan znak potpunog neuspjeha i kraha ekonomske politike Vlade, kazao je Ammar Borančić, potpredsjednik Liberalne partije i predstavnik Evropskog saveza.

“Naime, posljednji podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni pokazuju da je izvoz opao za 20 odsto dok je uvoz porastao za 7.5 odsto, sada promašenom politikom Vlade da se novac što više upumpava u javnu potrošnju, imamo situaciju da se taj novac ubrzano ispumpava i nepovratno ide iz Crne Gore”, kazao je Borančić.

Da je, ističe on, stanje ekonomije na ivici sloma potvrđuje i to da stopa rasta BDP u drugom kvartalu iznosi svega 2.7 odsto, vjerovatno ne suštinski već dominanto samo administrativni statistički rast usljed gomilanja zaliha, u čemu se takođe ogleda potpuni promašaj “reformi” koje očigledno ne daju nikakve rezultate već godinama.

“Konačno, kroz fiskalnu strategiju za 2025/26 godinu koju je Vlada usvojila ponovo nijesmo dobili odgovor na koji način Vlada planira da sanira sve ove posljedice u državnoj ekonomiji a posledično i udarce na standard građana. Vjerovatno i ne planira jer, kako je i sam premijer kazao, ako ovaj eksperiment ne uspije, on pakuje kofere i pravac Singapur, a mi građani ćemo se snaći već nekako?”, pita Borančić.

Prema njegovim riječima, već dugo svi indikatori ukazuju da Crna Gora nema realan rast ekonomskih aktivnosti, nema ekonomskog razvoja jer se ne radi aposolutno ništa na razvoju tržišta osim što se novac iz kase i iz džepova građana presipa iz šupljeg u prazno i to se prodaje kao savršen mađioničarski trik.

“Međutim, kad u ruke uzmu mjesečnu potrošačku korpu za svoje porodice, građanima je jasno da je iza tog trika samo prazan šešir a da oni sve lošije žive. Ponudili smo Vladi Crne Gore još u januaru ove godine set mjera za ekonomski razvoj i borbu protiv inflacije ali imali su prečeg posla, raspodjelu fotelja u Vladi, a sada i Podgoričke izbore, pa građana i svog posla “ako se sjete, sjete se”. Bez jačanja crnogorske privrede, direktnih podsticaja domaćim privrednicima, poljoprivrednicima i proizvođačima, kroz što bi novac ostajao u Crnoj Gori i realno raslo bogatstvo svakog čovjeka, ovakva politika nema budućnost a njena žrtva bićemo svi”, zaključio je Borančić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније