Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina Business ]

03. 08. 2024. 22:30 >> 22:30
Čitaj mi:

BEV

U EU registrovano 1,5 miliona novih električnih automobila

U EU je prošle godine registrovano 1,5 miliona novih električnih automobila na baterije (BEV) čime je njihov ukupan broj porastao na 4,5 miliona.

 

Broj električnih automobila na baterije je porastao 48,5 odsto u odnosu na 2022. kada ih je u EU bilo ukupno tri miliona, saopštio je Eurostat.

Udio električnih automobila na baterije među novim registracijama u EU dostigao je 14,6 odsto u prošloj godini, prenosi Capital.ba.

Do 2018. godine je udio takvih vozila bio ispod jedan odsto, a postepeno je porastao na 5,3 odsto u 2020, na devet odsto u 2021. i na 12,1 odsto u 2022. godini.

U Danskoj su električni automobili na baterije prošle godine činili 7,1 odsto svih putničkih automobila, a ovaj udio je takođe bio relativno visok u Švedskoj 5,9 odsto, Luksemburgu 5,1 odsto i Holandiji pet odsto.

Nasuprot tome, 14 zemalja je zabilježilo udio BEV u ukupnom broju putničkih automobila ispod jedan odsto.

Najniži udio zabilježen je na Kipru, u Grčkoj i Poljskoj, u sva tri slučaja po 0,2 odsto. U prosjeku su električni automobili prošle godine činili 1,7 odsto svih automobila u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније