Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R.

23. 07. 2024. 16:20 >> 16:18
Čitaj mi:

EVROPSKI PARLAMENT

Mekalister reizabran za predsjedavajućeg Odbora za spoljne poslove

Dejvid Mekalister, njemački političar iz redova Evropske narodne partije (EPP) ponovo je danas izabran za predsjedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) - AFET, na konsititutivnoj sjednici tog tijela EP.

Konstitutivna sjednica AFET-a održava se poslije evropskih parlamentarnih izbora u junu, a Meklister nije imao kontra kandidata za mjesto predsjedavajućeg i izabran je aklamacijom.

U kratkoj izjavi po ponovnom preuzimanju dužnosti Mekalister je rekao da u vrijeme povećanja političkih tenzija u svijetu ne mogu imati grejs period i odmah moraju da se bace na posao.

"Moramo da zadržimo snažne transatlantske odnose bez obzira ko bude bio u Bijeloj kući poslije januara, moramo da obuzdamo agresivnu Rusiju povećanjem humanitarne, vojne i ekonomske pomoći Ukrajini na njenom putu ka miru i članstvu u EU i NATO. Istovremeno moramo da nastavimo da stavljamo naglasak na naše neposredno susjedstvo i naše partnere na Zapadnom Balkanu", rekao je Mekalister u obraćanju članovima odbora, koji je EP prenosio preko mreže X.

Tokom dana će se preduzeti potrebni koraci za pripremu prvog sastanka odbora u novom sazivu 4. septembra, rekao je Mekalister.

Poslanici EP danas su glasali i za četvoro potpredsjednika AFET-a. Izabrani su Španjolka Hana Hajoul Muro, predstavnica grupe Socijalisti i demokrate, Estonac Urmas Paet iz grupe Obnovimo Evropu, Italijan Alberiko Gambino iz grupe Evropski konzervativci i reformisti u Rumun Joan-Rareš Bogdan iz Evropske narodne partije.

Predsjednik i potpredsjednici AFET-a biraju se na period od dvije i po godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније