Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

19. 06. 2024. 16:09 >> 16:13
Čitaj mi:

Filipini zahtijevaju

Kina da vrati puške sa broda koji je napala i da plati štetu

Vojska Filipina zatražila je danas od kineskih vlasti da vrate puške i opremu koju je zaplijenila njihova obalska straža na spornom sprudu u Južnom kineskom mori, kao i da plati odštetu za napad.

Kineski stražari su se sa više od osam motornih čamaca više puta zalijetali, a zatim i ukrcali na dva gumena čamca filipinske mornarice kako bi spriječili filipinske mornare da prebace hranu i druge potrepštine, uključujući vatreno oružje, na filipinsku teritorijalnu ispostavu u Južnokineskem moru, na koju polaže pravo i Peking, navode Filipinski zvaničnici.

Poslije koškanja Kinezi su zaplijenili čamce i oštetili ih mačetama, noževima i čekićima. Oni su takođe zaplijenili osam pušaka M4, navigacionu opremu i druge potrepštine i ranili izvjestan broj pripadnika filipinske mornarice, uključujući jednog koji je izgubio palac desne ruke, izjavila su u utorak dva filipinska bezbjednosna zvaničnika za Asošiejted pres.

Kina je okrivila Filipine za sukob, rekavši da je filipinsko osoblje prešlo u sporne vode prkoseći njihovim upozorenjima.

SAD su u utorak ponovile da je njihova obaveza da brane svog saveznika Filipine.

Sprud koji je dio spornih ostrva Spratli, okupirao je mali kontingent filipinske mornarice koji je pomno nadgledala kineska obalska straža i mornarica tokom višegodišnjeg teritorijalnog sukoba. Kina polaže pravo na Južno kinesko more u cjelosti.

Postoji bojazan da bi sporovi u Južnom kineskom moru, koji su se dugo smatrali žarištem u Aziji, mogli eskalirati i dovesti SAD i Kinu u veći sukob. Osim Kine i Filipina, pretenzije na tom prometnom plovnom putu imaju i Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније