Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Mina business ]

18. 06. 2024. 16:24 >> 16:27

izvještaj

Inflacija u EU ubrzala u maju

Inflacija u EU blago je ubrzala u maju, prvi put od kraja prošle godine, prateći trend u eurozoni, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

Na nivou EU godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućava poređenje među zemljama-članicama, iznosila je u maju 2,7 odsto, izračunali su statističari.

U eurozoni cijene su u maju porasle 2,6 dosto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja maja. U aprilu su bile više 2,4 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, prenosi SEEbiz.

Rast cijena ubrzao je u maju i u eurozoni i u EU prvi put od kraja prošle godine.

Na mjesečnom nivou cijene su u maju na oba područja porasle 0,2 odsto, izračunao je evropski statistički ured. U prethodnom mjesecu uvećane su i u eurozoni i u EU 0,6 odsto.

Najviše su u maju u zoni primjene eura poskupile usluge, 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Svježa hrana poskupila je 1,8 odsto, snažnije nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije uvećane su prvi put u nešto više od godinu, blagih 0,3 odsto, izračunali su statističari.

U maju prošle godine godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 6,1 odsto, a u EU 7,1 odsto.

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je u maju Rumunija, od 5,8 odsto, navodi Eurostat.

Slijede Belgija i Hrvatska, članice eurozone, s rastom potrošačkih cijena mjerenim HICP-om 4,9 odnosno 4,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji maj.

Grupa zemalja s rastom cijena blizu nivoa od četiri odsto obuhvata i Mađarsku, Španiju i Portugal gdje su uvećane otprilike 3,8 odsto.

Najnižu godišnju stopu inflacije bilježila je u maju Finska, od 0,4 odsto.

U Letoniji cijene su stagnirale, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније