Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Beta ]

25. 04. 2024. 15:58 >> 16:00
Čitaj mi:

FRANCUSKI LIDER

Makron: Evropa može da umre

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas upozorio da je Evropa "smrtna" i da rizikuje da bude "izbačena iz igre" pred konkurencijom drugih velikih sila.

"Danas moramo biti lucidni u vezi sa činjenicom da je naša Evropa smrtna, da može da umre", rekao je Makron na univerzitetu Sorbona u Parizu, u govoru o budućnosti EU.

"To zavisi isključivo od našeg izbora, ali ti izbori moraju biti donijeti sada, jer u narednoj deceniji postoji ogroman rizik da budemo oslabljeni ili čak izbačeni iz igre", rekao je on pred ambasadorima 26 drugih država članica EU, studentima, istraživačima i članovima vlade.

Francuski predsjednik je govorio o "opkoljenoj" Evropi, suočenoj sa velikim regionalnim silama, uz ocjenu da su vrijednosti evropske liberalne demokratije na meti kritika.

Makron se založio za "moćnu Evropu", koja je poštovana, koja "osigurava svoju bezbjednost" i koja je u stanju da vrati svoju stratešku autonomiju.

U geopolitičkom kontekstu i vezano za rat u Ukrajini, Makron je pozvao EU da dodatno ojača svoju odbranu unutar NATO.

Makron je s tim u vezi najavio da će pozvati Evropljane da izgrade "strateški koncept kredibilne evropske odbrane", apelujući na Evropu da ojača svoju odbrambenu industriju.

Makronov govor se smatra početkom kampanje francuskog šefa države, dok vladajuća koalicija ima manju podršku (19 odsto) pred evropske izbore 9. juna, a krajnja desnica vodi prema anketama (29 odsto).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније