Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 13:27 >> 13:39
Čitaj mi:

POLJSKI ŠEF DIPLOMATIJE

"Ne treba NATO da se plaši Rusije već ona njega"

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je danas u poljskom parlamentu da je Poljska već suočena sa hibridnom agresijom od strane Rusije, a da cilj zvanične Moskve nije samo Ukrajina već rušenje međunarodnog poretka poslije hladnog rata i nametanje logike sile.

Šikorski je međutim naglasio da sukoba sa Rusijom ne treba da se plaši NATO, već upravo obrnuto, Moskva. 

"Ukrajina se više od dvije godine bori protiv agresora čiji cilj nije samo da uništi ukrajinsku nezavisnost već i da sruši međunarodni poredak poslije 1989. Logiku zakona i dobrovoljnih saveza treba da zamijeni logika sile, sfera uticaja i diktiranja susjedima", kazao je Šikorski.

U ekspozeu o novim pravcima poljske spoljne politike poslije pobjede proevropske demokratske opozicije na jesenjim izborima u Poljskoj šef poljske diplomatije je podsjetio da je 15 zemalja NATO koje najaktivnije podržavaju Ukrajinu izdvojilo za odbranu 1,17 biliona dolara, dok je Rusija utrošila 86,4 milijarde dolara, dakle 14 puta manje.

"Rusija poslije prve faze mobilizacije ima 1,3 miliona vojnika. NATO bez dodatne mobilizacje 3,5 miliona. Rezerve vazduhoplovstva su tri puta veće nego što ima Rusija. Ne treba mi da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto. Jedina nada Putina je manjak naše riješenosti", kazao je Šikorski.

Ministar je upozorio da Poljska već jeste meta hibridnog rata koji vodi Rusija.

"Poljska se danas suočava sa raznim formama hibridne agresije kao što su dezinformacije i sajber napadi, zloupotreba energetske zavisnosti ili instrumentalizacija migracije. Očigledan interes Poljske jeste da zadrži agresora što dalje od naših granica. Temelj odbrane Poljske je NATO uz vodeću ulogu SAD", rekao je poljski ministar.

Kao jedan od primjera naveo je ruske tvrdnje da Poljska zajedno sa još nekoliko zemalja želi da rasparča Ukrajinu, što je Šikorski kategorično demantovao. 

Šikorski je oštro kritikovao prethodne vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda zbog njihovog odnosa prema Evropskoj uniji i prije svega Njemačkoj koja je osam godina dok su vladali igrala ulogu glavnog negativca, a iako su godinama tvrdili da su odluke EU nametnute od strane evrokrata sada ti isti konzervativci Jaroslava Kačinjskog očekuju pomoć Ukrajini iz Brisela.

"Molim da se opravda poslanik Moravjecki što ga danas nema, jer, kako sam razumio, ima preča posla. Konkretno, na putu je u Budimpeštu na još jedan sastanak saveznika Putina", rekao je Šikorski.

Bivši premijer Mateuš Moravjecki i drugi političari opozicione poljske stranke Pravo i Pravda učestvuju danas i sjutra u Budimpešti na godišnjoj konferenciji CPAC, gdje se okupljaju posljednjih godina pored konzervativnih političara, i predstavnici ekstremne desnice i propagatori teorije zavjera, a u SAD tu preovlađuju pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније