Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

29. 03. 2024. 13:03 >> 13:05
Čitaj mi:

U NEDJELJU

Lokalni izbori u Turskoj - ispit podrške Erdoganu i njegovoj partiji

U Turskoj će u nedjelju, 31. marta više od 61,4 miliona birača na lokalnim izborima moći da izabere zvaničnike u 81 turskoj pokrajini, u opštinama i gradovima, uključujući i gradonačelnike najvećih gradova.

Biraće se na mandat od pet godina gradonačelnici 81 pokrajinske prijestonice, kao i članovi parlamenata i savjeta pokrajina i opština, pa sve do nivoa mjesnih zajednica u najmanjim selima.

Očekuje se da će se najžešća borba voditi za megalopolis Istanbul, gdje pravo glasa ima 12 miliona ljudi, prenijele su agencije.

U istanbulu je na izborima 2019. kandidat opozicione kemalističke Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu na opšte iznenađenje sa oko 800.000 glasova razlike porazio kandidata vladajuće Partije Pravde i razvoja, Binalija Jildirima.

Opozicija je na tim izborima osvojila i mjesto gradonačelnika Ankare. Samo u Istanbulu za izbore 31. marta je prijavljeno 49 kandidata za gradonačelnika, što je najveći broj u istoriji tog grada.

U istanbulu je prehodno na vlasti 25. godina bila vladajuća islamističko-konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, odnosno partije bliske islamskom pokretu Milim Goruš koje su se kasnije stopile u AKP.

Vodeća prokurdska partija DEM prvo je nominovala dvoje kanditata za prvog čovjeka Istanbula, ali je potom povukla njihove kandidature i saopštila da će u 22 istanbulske opštine podržati Imamoglua i kandidate CHP. Analitičari smatraju da će to znatno pomoći Imamogluu.

Prema najnovijim anketama Imamoglu je trenutno sa 41,9 odsto ispred kandidata AKP, donedavnog ministra ekologije i urbanizma Murata Kuruma, koji uživa naklonost 39,8 odsto birača u Istanbulu. U Istanbulu živi gotovo 20 odsto stanovnika Turske.

Međutim, za razliku od lokalnih izbora 2019. godine, predstojeće karakteriše snažna ambicija autoritarnog predsednika Erdogana da ponovo osvoji Istanbul. Njegova partija AKP ujedno je sa 12 miliona članova i najsnažnija u zemlji, piše agencija BTA.

Širom Turske, biće otvoreno 209.000 biračkih mjesta, i to u školama, zbog čega učenici u ponedjeljak neće morati na nastavu.

Prema turskom zakonu, učešće na izborima je obavezno, i građani koji to ne učine mogu biti novčano kažnjeni. Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u maju 2023. kazna za neizlazak na izbore isnosila je preračunato oko devet eura.

Izbore će obezbjeđivati čak 594.000 pripadnika policije, žandarmerije, obalne straže i dobrovoljaca, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istovremeno, pravni stručnjaci obučavaju hiljade dobrovoljnih posmatrača izbora kako da nadziru poštovanje izbornih pravila, spriječe prevare i osiguraju poštene izbore, piše agencija AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније