Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS/Agencije [ R.B. ]

28. 03. 2024. 06:39 >> 06:39

174. DAN RATA

SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja; Netanjahu: Nećemo podleći pritisku

Rat Izraela i Hamasa – 174. dan. Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije. Redžep Tajip Erdogan poručio je da treba pojačati pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće da se povinuje rastućem međunarodnom pritisku.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE:

06:38

Izraelska vojska djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu - u Kan Junisu i Rafi, gdje su, kako kažu, glavna sjedišta Hamasa.

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte, dok palestinski mediji izvještavaju o desetinama mrtvih i ranjenih u Rafi, gradu na jugu Gaze, gdje se sklonilo skoro dva miliona civila.

Опширније

06:34

 

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće da podlegne rastućem međunarodnom pritisku za okončanje rata u Gazi.

Reagovao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je poručio da treba pojačati pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

Izrael je opozvao svoje pregovarače iz Dohe nakon što su razgovori o privremenom primirju u Pojasu Gaze došli u ćorsokak zbog, kako kažu, zahtijeva Hamasa.

Stejt department ne misli da su pregovari o oslobađanju talaca sa Izraelom i Hamasom završeni, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je na brifingu za novinare rekao da Vašington smatra da "postoji mogućnost da se pregovori o taocima nastave".

Hamas traži prekid slanja pomoći iz vazduha, jer je, kako kažu, 18 Palestinaca poginulo pokušavajući da prikupe humanitarnu pomoć bačenu iz aviona.

Nastavlja se razmjena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније