Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Anadolija ]

13. 03. 2024. 14:52 >> 14:59
Čitaj mi:

Orpo u evropskom parlamentu

Finski premijer poziva na jačanje evropske odbrane i bezbjednosti

Finski premijer Peteri Orpo pozvao je da se ojača evropska odbrana i bezbjednost.

"Rat u Ukrajini nije samo sukob na evropskim granicama, već podsjetnik na krhkost našeg mira", rekao je Orpo članovima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Orpo je ispričao da je Finska, nakon Hladnog rata, ostala "posvećena održavanju kredibilnog i nezavisnog odbrambenog kapaciteta".

"Naša odluka da uđemo u NATO nije odluka koju smo olako shvatili. To je bio jasan signal naše posvećenosti evropskoj bezbjednosti", naglasio je finski premijer.

Nakon decenija neutralnosti, podstaknuta ratom Rusije i Ukrajine, Finska je postala punopravna članica NATO-a. Ruska granica sa Finskom od 1.340 kilometara najduža je sa jednom zemljom NATO-a. Granica je pod pojačanim nadzorom više od dvije godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

"Rat u Ukrajini je bio poziv na buđenje za sve nas. Nikada više ne smijemo biti toliko oslonjeni na druge u pogledu naše energije i bezbjednosti. Moramo se pobrinuti za vlastitu odbranu“, rekao je Orpo.

Naglasio je potrebu za jačanjem strateške konkurentnosti Evrope budući da kontinent "zaostaje u produktivnosti", dok Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina "doživljavaju brži rast".

Finski premijer je kazao i da Evropa treba da unaprijedi svoju "sveobuhvatnu bezbjednost",

"NATO i EU se međusobno ne isključuju. Oni se međusobno nadopunjuju", rekao je Orpo i optužio Rusiju da koristi "migracije kako bi izvršila pritisak na Finsku i cijelu EU".

Prema njegovim riječima "Rusija gura državljane trećih zemalja prema finskojm granici". Dodao je da je broj "još uvijek relativno nizak, ali je taj fenomen zabrinjavajući".

Naglasio je važnost usvajanja prave vrste klimatske politike, koja bi ojačala sigurnosne zalihe Evrope, ekonomiju i poboljšala snabdijevanje evropskim sirovinama.

Istakao je ulogu Evropske investicione banke, navodeći da bi ona trebalo da se više angažuje u "finansiranju bezbjednosti i odbrane".

O ulozi NATO-a kazao je:

"Više Evrope ne znači i ne bi trebalo značiti manje Amerike. SAD jesu i biće naš najvažniji saveznik."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније