Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

25. 07. 2023. 22:59 >> 22:59

"NEPOŽELjNA ORGANIZACIJA"

Rusija zabranila rad nezavisne TV "Dožd"

Rusko državno tužilaštvo je danas saopštilo da je proglasilo nezavisnu TV stanicu "Dožd" (Kiša) za "nepoželjnu organizaciju" i zabranilo joj rad.

Kancelarija glavnog tužioca je saopštila da je "Dožd" širio ekstremistički materijal i diskreditovao vlasti".

Tom odlukom se novinari, osoblje i donatori "Dožda" izlažu potencijalnim krivičnim prijavama.

Rusija time nastavlja obračun s medijima i grupama koje se smatraju prijetnjom po državnu bezbjednost.

Dožd, kritičar Kremlja, zatvorio je studio u Rusiji ubrzo po početku rata u Ukrajini, preselivši se prvo u Letoniju, a zatim u Holandiju.

Taj TV-kanal je često izazivao vlasti svojim izvještavanjem o ruskoj opoziciji i svojom kritikom Kremlja.

Uklonjen je iz ruskih kablovskih TV-sistema 2014. godine poslije sprovođenja kontroverzne ankete o tome da li gledaoci smatraju da u Drugom svjetskom ratu je Sovjetski Savez trebalo da se preda tkom njemačke opsade Lenjingrada da bi spasao živote civila.

Od tog slučaja "Dožd" je program emitovao preko Jutjuba.

Posljednjih godina vlast u Rusiji je napadala pojedince i organizacije kritične prema Kremlju, žigošeći mnoge kao "strane agente" i proglašavajući neke "nepoželjnim" po zakonu iz 2015. godine koji je pripadnost "nepoželjnim organizacijama" proglasio krivičnim djelom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније