Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 05. 2024. 17:10 >> 17:10
Čitaj mi:

VLADA CG

Usvojen Predlog zakona, lakše do dokaza za ratne zločine

Na sjednici Vlade danas je utvrđen Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku. Predložena rješenja omogućuju da se dokaz koji je izveden u skladu sa statutom i pravilima postupka i dokazima Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog rezidualnog mehanizma može koristiti u krivičnom postupku u Crnoj Gori, čime se rješavaju problemi Specijalnog državnog tužilaštva kada je riječ o postupanju u predmetima ratnih zločina.

Kako navode u saopštnju, predlogom zakona će se omogućiti pribavljanje dokaza relevantnih za donošenje odluka u predmetima u kojima postupa Specijalno državno tužilaštvo, a koje dokaze usljed protoka vremena od predmetnih događaja do danas ne može na drugačiji način pribaviti.

"Intenziviranje rada u predmetima ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ, u cilju utvrđivanja identiteta i krivičnog gonjenja učinilaca ovih krivičnih djela, je jedan od prioriteta rada crnogorske državne tužilačke organizacije", navode u saopštenju sa sjednice Vlade.

Donijeta Strategija reforme pravosuđa do 2027.

Donijeta je i Strategija reforme pravosuđa 2024-2027, sa Akcionim planom za period 2024 – 2025. godine.

"S obzirom na to da usvajanje i efikasno sprovođenje ovog strateškog dokumenta ima veliku važnost za integracioni proces Crne Gore u Evropsku uniju, zatvaranje privremenih mjerila u okviru pregovaračkog poglavlja 23 i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), u ovom dokumentu prepoznati su i adresirani ključni izazovi, nalazi i preporuke koji proističu iz pregovaračkog procesa naše države sa Evropskom unijom i njenih međunarodnih obaveza, ali i brojni izazovi prepoznati u funkcionisanju pravosudnog sistema u Crnoj Gori. Opšti cilj Strategije je: Dalje osnaživanje vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti, odgovornosti, stručnosti i efikasnosti pravosuđa, kao i unaprijeđenu dostupnost pravde i pravnu sigurnost u postupku ostvarivanja zaštite prava i sloboda građana i podizanje nivoa povjerenja u pravosudni sistem", navode u obrazloženju.

Strategija, kako dodaju, počiva na tri posebna strateška cilja koji se oslanjaju na viziju i opšti cilj Strategije i u jasnoj su vezi sa strateškim ciljevima SRP 2019 – 2022: Jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa, Unapređenje stručnosti i efikasnosti pravosuđa i Unapređenje dostupnosti pravde, transparentnosti i povjerenja u pravosuđe.

"Navedeni strateški ciljevi će se realizovati kroz 22 operativna cilja, uvažavajući napredak postignut u periodu sprovođenja prethodnog strateškog dokumenta, kao i aktuelne izazove. Akcionim planom za primjenu ove Strategije se definišu aktivnosti kroz koje se sprovodi svaki od ciljeva, institucije odgovorne za njihovo sprovođenje, pokazatelji rezultata (indikatori), rokovi, resursi i njihovi izvori. Za realizaciju svih planiranih aktivnosti predviđen je iznos od 3.770.745 eura, od čega za 2024. godinu 1.923.590 eura, a za 2025. godinu 1.847.155, eura, dok će se sljedećim Akcionim planom za 2026 – 2027. godinu definisati preostala finansijska sredstva", navode u saopštenju.

Predviđeno ukidanje neodrživih malih sudova na Žabljaku i u Danilovgradu   

Na današnjoj sjednici usvojen je i Plan racionalizacije pravosudne mreže. U ovom dokumentu, koji ima veliku važnost za integracioni proces definisane su konkretne aktivnosti, indikatori rezultata, rokovi i nadležni organi za sprovođenje racionalizacije pravosudne mreže, i daje se fiskalna procjena predloženih spajanja sudova.

"Budući da Crna Gora, prema podacima Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), ima značajno veći broj sudova, kao i prosječan broj sudija, odnosno tužilaca i pravosudnog osoblja na 100.000 stanovnika u odnosu na evropski prosjek, kao i na prosjek na Zapadnom Balkanu, ukazala se potreba za donošenjem plana za ukidanje neodrživih malih sudova. Naime, na 100.000 stanovnika Crna Gora nudi najviše geografskih pravosudnih lokacija (4,03) nakon Hrvatske (5,0), dok je evropski prosjek 1,3 na 100.000 stanovnika. Planom se predviđa ukidanje malih, neodrživih osnovnih sudova u Žabljaku i Danilovgradu, sa istovremenim osnivanjem sudskih odjeljenja pri osnovnim sudovima u Pljevljima i Podgorici, a na području opština Žabljak i Danilovgrad. Ove mjere i zaključci predstavljaju polaznu tačku kontinuiranog razvoja pravosudne mreže u skladu sa promjenama u ekonomiji, infrastrukturi, društvu i pravnim uslugama. Navedene aktivnosti realizovaće se kroz normativne i institucionalne promjene (izmjene Zakona o sudovima, Odluke o broju sudija u sudovima itd)", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније