Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

17. 05. 2024. 17:31 >> 17:31

otvorene nove rute

Agencija UN udvostručila pomoć posle otvaranja prelaza ka sjeveru Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija Svjetski program za hranu saopštila je danas da joj je otvaranje novih kopenenih ruta omogućilo da udvostruči operacije pomoći na sjeveru Pojasu Gaze, za koji kaže da u njemu vlada glad.

Abir Etefa, portparolka agencije, upozorila je međutim da izraelski upad u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze predstavlja veliko nazadovanje i podstiče strah od humanitarne katastrofe.

Izrael je otvorio drugi prelaz na sjever i preduzeo dodatne korake da omogući isporuku pomoći pod pritiskom SAD posle izraelskog napada u aprilu u kojem je ubijeno sedam radnika dobrotovorne organizacije Centralna svjetska kuhinja.

Etefa je rekla da se situacija na sjeveru poboljšala, i da sada rade četiri pekare da se obezbijedi hljeb, ali su cijene i dalje visoke na lokalnom tržištu, prenio je Asošiejted pres.

Ona je dodala da su potrebne neprestane isporuke hrane svakog dana, svake nedjelje kroz više ulaznih tačaka kako bi se spriječila glad.

U međuvremenu je na jugu granični prelaz Rafa s Egiptom zatvoren jer je izraelska vojska preuzela kontrolu nad palestinskom stranom prelaza.

Danas je počela isporuka pomoći preko plutajućeg pristaništa koji je izgradila vojska SAD, ali humanitarne organizacije kažu da to nije zamjena za kopnene rute.

"Vidjeli smo posljedice produženog zatvaranja na sjeveru Gaze. Uprkos nedavnom poboljšanju pristupa kako bi se tamo izbjegla glad, mi smo takođe duboko zabrinuti za sudbinu stotina hiljada ljudi na jugu ako se nastavi puna operacija i zatvaranje”, rekla je portparolka agencije UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније