Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

24. 01. 2023. 22:24 >> 22:20

ZAPALjIVE BATERIJE NEBEZBJEDNE

Električni i hibridni automobili ne mogu na trajekte

Norveška brodska kompanija "Havila Krystruten", jedna je od dvije kompanije koje plove između gradova Bregen i Kierkenes. Pored prevoza putnika i robe ovaj veliki brod-trajekt prevozi i vozila.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju iz kompanije, više neće biti transporta električnih vozila na trajektima kompanije zbog bezbjednosti. Transportovaće se samo vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Odluka je donijeta poslije analiza rizika za bezbjednost putnika.

Strah od požara na brodovima je povećan nakon nedavnog incidenta na Atlantiku kada je na brodu "Felicity Ace" izbio požar. Taj brod prevozio je automobile sa baterijama, za koje se sumnja da su izazvale požar.

"Zabrana je nastala nakon sigurnosnih procjena, a izvještaj analize rizika pokazuje da će naši sistemi i posada moći da se izbore sa mogućim požarom na vozilima koja koriste fosilna goriva. Mogući požari na električnim, hibridnim vozilima zahtijevali bi podršku sa kopna ili van broda. Sve ovo bi moglo da ugrozi ljudske živote", istakao je Bent Martini, generalni direktor kompanije.

U Norveškoj koja je i najveći kupac električnih vozila na svijetu ova odluka donijela je probleme. Iz brodske kompanije su naveli da je transport vozila veoma važan, pa će u narednom periodu istražiti načine i mogućnosti za smanjenje rizika transporta električnih vozila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније