Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

29. 11. 2022. 15:23 >> 15:20

SUNAK O HAPŠENjU NOVINARA BBC

Završeno zlatno doba u odnosima Pekinga i Londona

Kineski ambasador u Londonu pozvan je u britansko Ministarstvo spoljnih poslova zbog policijskog privođenja, udaranja i šutiranja jednog novinara BBC, koji je u nedelju u Šangaju izvještavao sa demonstracija protiv kineske politike "nula kovida", rekli su izvori u britanskoj vladi.

"Mi smo jasno dali k znanju da je takvo ponašanje kineskih vlasti potpuno neprihvatljivo“, rekao je jedan izvor u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Britanski ministar spoljnih poslova Džems Kleverli juče je ocijenio kinesko postupanje s britanskim novinarom kao „duboko zabrinjavajuće“ i podsjetio da novinari treba da mogu da rade bez zastrašivanja, a kabinet britanskog premijera je pozvao Peking da poštuje one koji odluče da iznesu mišljenje o stanju u Kini.

Zbog „zaključavanja“ i restrikcija koje su kineske vlasti nametnule u borbi protiv epidemije koronavirusa, u Kini su izbili protesti razmjera koje nisu viđene od prodemokratskih nereda 1989. godine.

Hapšenje novinara dogodilo se vrijeme kada su već nategnuti odnosi između Pekinga i Londona.

Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak ocijenio da je završeno „zlatno doba“ u odnosima Velike Britanije i Kine i založio se za pragmatičniji pristup prema Kini, koja sada predstavlja „sistemski izazov za naše vrijednosti i naše interese, izazov koji je sve očigledniji kako se ta zemlja kreće ka još većem autoritarizmu“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније