Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix [ I. P. ]

05. 08. 2022. 08:56 >> 08:52

ZVANIČNA STATISTIKA

Holandija: Inflacija premašila 10% prvi put u 47 godina

Državna statistička agencija Holandije saopštila je kako je inflacija u toj državi prošlog mjeseca skočila iznad deset posto prvi put nakon 1975. godine, piše Euronews.

Kako se navodi, cijene energenata i stanova uglavnom su dovele do rasta inflacije u ovoj državi.

"Cijene su u julu bile više za 10,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Inflacija u junu iznosila je 8,6 posto. Cijene energije u Holandiji bile su 108 posto skuplje u julu nego u istom mjesecu 2021. godine. Najamnine su u julu 2022. godine bile za 3 posto veće nego prošle godine", navodi se.

Takođe, u statističkom biltenu su se osvrnuli i na cijene benzina, ali i hrane.

"Cijene hrane su takođe porasle. Hrana je za 12,3 posto skuplja sada nego u istom mjesecu prošle godine". U međuvremenu, cijena benzina pala je s 2,35 eura u junu na 2,21 euro po litri u julu. Cijene dizela u julu iznosile su 2,07 eura u odnosu na 2,14 eura u junu", saopštila je holandska agencija.

Uopšteno, inflacija u eurozoni u julu je dostigla 8,9 posto što predstavlja i najviši nivo svih vremena, a cijene energenata porasle su za više od 39 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Estonija, Litvanija i Letonija predstavljaju zemlje s najvećom inflacijom u eurozoni prije svega zbog velikog oslanjanja na uvoz energenata. Kada je riječ o ostalim državama Evropske unije, prema Eurostatu ukupno 10 država koje koriste euro kao valutu imale su dvocifrene procente inflacije.

Te države su Belgija, Estonija, Grčka, Španija, Kipar, Letonija, Litvanija, Holandija, Slovenija i Slovačka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније