Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

24. 07. 2022. 14:46 >> 14:43

NA JUGU I ISTOKU DRŽAVE

U Grčkoj nastavljena borba sa požarima

Grčka se bori i danas protiv tri velika šumska požara na sjeveru, na jugu i na istoku zemlje, uz strahovanje od izbijanja novih zbog toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju.

Na ostrvu Lezbos zbog požara koji je izbio u subotu i još bjesni evakuisano je stotine turista i mještana u ljetovalištu Vatera, naveli su vatrogasci.

Od juče Grčku je zahvatio toplotni talas koji će prema prognozama trajati deset dana i očekuju se temperature od 42 stepena Celzijusa u nekim oblastima što izaziva strah od novih požara.

Na sjeveru vatrogasci uz pomoć dobrovoljaca nastavljaju da se bore četvrti dan sa velikim požarom u nacionalnom parku Dadija, koji je dom rijetkim vrstama.

Zbog požara vlasti su sinoć evakuisale selo Dadiju. Na Peloponezu, moralo je da se evakuiše selo Hrisokelarija sinoć zbog požara blizu Koronija sa kojim se vatrogasci danas bore.

U srijedu je šumski požar u planinama blizu Atine, nekoliko kilometara od priobalnog mjesta Matija, oštetio naselja i više stotina ljudi bilo je primorano da pobjegne. Tu se 2018. dogodila najveća katastrofa izazvana požarom u Grčkoj kada je stradalo 102 ljudi.

Prema naučnicima povećan broj ekstremnih meteoroloških događaja, njihov intenzitet, trajanje i učestalost, direktna je posljedica klimatskog zagrijavanja i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Prošle godine je u toplotnom talasu i šumskim požarima u Grčkoj uništeno 103.000 hektara površina i stradalo troje ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније