Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

22. 04. 2022. 20:40 >> 20:44

JERUSALIMSKA PARTIJARŠIJA

Odbacili predloge o restrikcijama na ceremoniji Svetog ognja

Jerusalimska patrijaršija zvanično je obavijestila izraelsku policiju da odbija bilo kakva ograničenja na broj učesnika sjutrašnje ceremonije Svetog ognja u Crkvi Svetog groba i crkvenom dvorištu i okolini, krovu i ulazima koji vode do nje.

Pismo je potpisao generalni sekretar patrijaršije arhiepiskop Aristarhos i napisao da opovrgava policijske argumente za ograničenja broja vjernika na 1.700.

Patrijarhat je odbacio tu ponudu navodeći da ne prihvata nikakvo miješanje u pravo na vjeroispovijest, prenijeli su grčki mediji.

U pismu piše da se broj vjernika u Crkvi Svetog groba na ceremoniji Svetog ognja kreće od 10 do 11 hiljada, što je normalan kapacitet crkve.

Navodi se takođe da u proteklim godinama nije bila ugrožena bezbjednost vjernika, tako da policijska tvrdnja da se broj ograničava zbog brige za "javnu bezbjednost" nema logičku osnovu.

Ako je briga za javnu bezbjednost razlog za smanjenje broja vjernika unutar crkve, zašto bi onda bilo restrikcija u njenom dvorištu, pa čak i na ulazima u Sveti grad, postavlja se pitanje, a posebno se pominju ulazi na putu koji vodi do bogomolje i u hrišćanski kvart.

Patrijaršija je najavila da će nastaviti, kao što je uobičajeno, pripremu za ceremoniju i da će uputiti pozive onako kako smatra da je prikladno i bez ograničenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније