Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

26. 04. 2024. 10:38 >> 10:37
Čitaj mi:

ESG adria

Cilj Samita pokretanje regiona

ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao je za cilj da pokrene region, saopštila je njegova osnivaćica i izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Biljana Brejtvajt.

„Ako želimo da sumiramo o čemu se radi na ovom Samitu, to je budućnost regiona i budućnost mladih, a to je naš kapital“, poručila je Braitvajt.

Ona je dodala da je neophodno da se po mnogim pitanjima djeluje sada, kako ne bi bilo prekasno, prenosi Mediabiro.

„Podigli smo za ljestvicu ovaj događaj, porasli smo u smislu interakcije. Pokrenuli smo saradnju sa komorama zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa univerzitetima nekih država. Takođe, pokrenućemo saradnju sa profesionalima u različitim oblicima“, navela je Brejtvajt.

Ona je podsjetila da je na Samitu pokrenut program Nextgen.

„Upoznali smo mlade ljude na koje ćemo se oslanjati da nam pomognu da napravimo agendu za naredni Samit koji će biti relevantan za firme, institucije i mnoge druge. Kada pogledamo širu sliku, zaključićemo da smo zaista dosta odmakli i izgradili sjajna partnerstva“, kazala je Brejtvajt.

Ona je dodala da su određeni paneli na Samitu bili jako interesantni za mlade i podsjetila na gostovanje Federike Mogerini, rektorke Evropskog koledža, rekavši da je ona privukla veliko interesovanje.

Bivša komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, ocijenila je da je ovogodišnji Samit bio uspješna priča i da je potrebno da se organizuje više takvih skupova.

„Čuli smo puno u pravom trenutku, o pozitivnim impulsima. Znamo da političari regiona gledaju u budućnost, takođe je bilo sjajno čuti pozitivne poruke koje govore o daljim aktivnostima i onome šta nam predstoji u pogledu vladavine prava i mnogih drugih stvari“, navela je Mijatović.

Ona smatra da odlazak mladih predstavlja opasnost.

„Njima je dosta slušanja svih nas i primarna odgovornost je na političarima i vladama regiona. Ako ne uspijemo da privučemo mlade, nećemo uspjeti kao region i nećemo imati puno da ponudimo“, rekla je MIjatović.

Ona je dodala da su važni ljudski resursi i potencijal novih generacija.

„Politika kohezije treba da bude politika investiranja EU u region. Mi nijesmo susjedi koji treba da razgovaraju, već moramo obezbjediti budućnost za mlađe generacije. Ja sam imala sjajan sastanak sa nekoliko predstavnika NVO sektora i rekli su mi ono što sam čula puno puta, a to je da im treba veće priznanje. Moramo osjetiti da smo suštinski uključeni u važne procese“, zaključila je Mijatović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније