Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ N1/Beta ]

06. 04. 2022. 19:52 >> 20:16

RADI SUZBIJANJA DEMONSTRACIJA

Peruanski predsjednik ukinuo policijski čas u Limi

Predsjednik Perua Pedro Kastiljo objavio je prekid policijskog časa u Limi, uvedenog istog dana rano ujutru u cilju suzbijanja demonstracija prevoznika protiv porasta cena goriva.

Predsjednik radikalne ljevice izjavio je to sinoć posle sastanka sa predstavnicima parlamenta u kojem opozicija ima većinu, u prisustvu predsjednice parlamenta Marije del Karmen Alva, da se ukida policijski čas i da je poziva peruanske građane da doprinesu smirivanju situacije.

On je rekao da mjere koje su preduzete nisu bile protiv naroda već da bi se sačuvali životi ljudi.

Ovo je što se tiče Kastilja njegov prvi socijalni sukob od izbora na mjesto predsjednika u julu 2021. godine.

Policijski čas je bio na snazi od zore juče u glavnom gradu i susjednoj luci Kaljao gdje živi 10 miliona ljudi i trebalo je da traje do ponoći.

Kada je predsjednik u ponedeljak uveče objavio da će se uvesti policijski čas u Limi, to je ocijenjeno kao iznenadjući potez, pošto su se demonstracije prevoznika zbog porasta cijena goriva održavale van glavnog grada Lime.

Demonstranti su, međutim, izašli na ulice u više kvartova u Limi sa plakatama na kojima je pisalo "Kastiljo, napolje", lupali su u šerpe, u tradicionalnom obliku protesta u Latinskoj Americi.

Zbog tih kritika šef države je odlučio da se sastane sa predstavnicima opozicije koji i dalje imaju većinu u Parlamentu da razgovara o tome kako izaći iz krize.

Sukobi između demonstranata i policije izbili su u ponedeljak u više oblasti u Peruu tokom štrajka prevoznika zbog porasta cijene goriva i putarina, ali i cijena hrane.

Panamerički autoput koji povezuje južnu Ameriku sa SAD preko centralne Amerike blokirali su brojni kamioni, a naplatne stanice su zapaljene.

Bilo je i pljačke prodavnica na jugu i istoku zemlje.

Vlada je prošle nedelje ukinula porez na gorivo u nastojanju da smiri situaciju i najavila povećanje minimalne plate od 10 odsto, koja će dostići protivvrednost od 277 dolara od 1. maja.

Glavni sindikat u zemlji Konfederacija peruanskih radnika smatra da su mjere nedovoljne i poziva na nove proteste u četvrtak.

Tokom protesta zbog rasta cijena  jedan je demonstrant poginuo u sukobu s policijom na jugu Perua, saopštili su bolnički izvori, a povrijeđeno je 12 policajaca i tri demonstranta, naveli su ti izvori, kako prenosi Beta.

Protesti su održani u Iki, oko 300 kilometara južno od glavnog grada, Lime, gdje su demonstranti blokirali Panamerički auto-put, glavni tranzitni pravac za robu izmedju Sjeverne i Južne Amerike.

Nasilje je izbilo kada je policija pokušala da rastjera nekoliko desetina demonstranata koji su blokirali pristup oblasti gde posluju mnoge poljoprivredno-prehrambene kompanije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније