Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ B.B. ]

26. 01. 2022. 11:10 >> 11:11

TRAŽE ZAŠTITU

Meksički novinari pokreću proteste u 28 gradova

Meksički novinari pokreću proteste u 28 gradova širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara i zatražili da se prestane sa nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega.

Protesti su organizovani nakon ubistva novinarke Lurdes Maldonado, koje se dogodilo u nedjelju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000. i prošle godine ubijeno je 145 novinara, objavila je nevladina grupa Članak 19.

Oni su poručili da je hitno potrebno da država i savezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare i sa dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija.

Ubistvo Maldonado u gradu Tihuani, na sjeveru zemlje u blizini granice, gdje je godinama radila kao novinarka, uslijedilo je nakon prethodnih ubistava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog mjeseca.

Predsjednik Meksika Lopez Obrador rekao je da će vlada ispitati i raščistiti taj zločin kako bi se spriječila dalja ubistva novinara.

Njegovi kritičari tvrde da je propustio da ispuni obećanja o smanjenju nasilja i nekažnjavanja, kao i o borbi protiv duboko ukorijenjenog organizovanog kriminala.

Evropska unija izrazila je zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezanih sa ubistvima novinara.

Brisel je ponovo pozvao Meksiko da uradi sve što može kako bi zaštitio novinare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније