Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 01. 2022. 06:47 >> 06:49

POD UTICAJEM KORONE

Nove mafijaške strategije za globalno širenje

Pandemija stvara nove saveze i tjera kriminalne organizacije da traže druge poslove od kojih bi profitirale, ocjenjuje se u tekstu katalonskog dnevnika ARA. Dodaje se da su sa kovidom pokazale sposobnost prilagođavanja, da ne ostaju po strani i da traže načine za širenje. ARA, među međunarodno poznatim kriminalnim organizacijama, pored italijanske, meksičke i drugih, pominje i balkansku.

Profesorica kriminologije i organizovanog kriminala na Univerzitetu Eseks Ana Serhi kaže da su "sofisticiranije" bande manje nasilne i da su usmjerene ka "traženju profita poput korporacijskom".

Na pitanje da li je pandemija promijenila funkcionisanje kriminalnih organizacija, Serhi smatra da "nije svima bilo lako", budući da su neke brodske linije bile u prekidu. Dodaje da su u one najsofisticiranije – poput italijanske i balkanske mafije – išle naprijed.

Kovid je uzrokovao pojavu novih saveza, poput kartela Albanaca i Holanđana, ili su se, dodaje, neke organizacije preorijentisale na falsifikovanje proizvoda potrebnih tokom pandemije – maski i hidroalkoholnog gela – kako bi "održale svoju prednost na ilegalnom tržištu". Zato Sergi vjeruje da će mafije uključene "u infiltraciju legalne ekonomije" tražiti priliku s novcem koji vlasti daju za suzbijanje pandemije.

Sociolog i stručnjak za organizovani kriminal Umberto Santino smatra da će italijanske mafije iznuđivati ​​trgovce i privrednike kako bi preuzeli njihove poslove, te da će pokušati da učestvuju u raspodjeli evropskih fondova sljedeće generacije. S njim je saglasan profesor bezbjednosti Havijer Torens, koji smatra da je to "javna tajna koju se niko ne usuđuje odati". Luka Storti, profesor ekonomske sociologije na Univerzitetu u Torinu, ocjenjuje da je tanka linija između legalog i ilegalnog.

"Organizacije rade sa toliko novca na crno da ga moraju oprati i to rade s legalnim poslovima", kaže Storti i dodaje da se u Barseloni i drugim priobalnim gradovima u Španiji mafija uglavnom odlučuje za restorane ili nekretnine.

ARA u tekstu, među međunarodno poznatim kriminalnim organizacijama, pored italijanske, meksičke, hongkonške, japanske, kolumbijske, ruske, nigerijske, gruzijske, holandske, navodi i balkansku:

Kriminalne organizacije sa Balkana sve su više uključene u tranzit i snabdijevanje, a neke od njih dio kokaina nabavljaju direktno iz proizvodnih područja Anda, u Južnoj Americi, zaobilazeći posrednike. Ovo se navodi u posljednjem izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za borbu protiv droge i kriminala u vezi područja Balkana, koje je, kako piše, dobilo na značaju u lancu distribucije kokaina u Evropi.

"Jedna od mafija koja je uključena na Balkanu je albanska, koja se pozicionira kao jedna od važnijih grupa u proizvodnji marihuane u Kataloniji. Albanski organizovani kriminal aktivan je u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, kako zbog trgovine drogom, oružjem i ljudima", navodi se u tekstu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније