Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 04. 2020. 22:03 >> 22:08

GRUPA G7 PREDLAŽE

Moratorijum, ne i poništenje dugova siromašnih zemalja

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 založila se danas za obustavu servisiranja dugova siromašnih zemalja, u trenutku kada Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka nastoje da ograniče štetu vjerovatno najveće svjetske recesije od 30-ih godina prošlog vijeka.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u jučerašnjem televizijskom obraćanju apelovao na pomoć Africi, koja se bori sa ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa, poništavanjem dugova.

I najbogatije svjetske privrede su takođe izrazile želju da "pomognu ovim zemljama u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama" pandemije, ali razmatraju samo moratorijum na servisiranje dugova.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer vidi ovaj moratorijum kao "veliki korak i važan za Francusku i njene partnere u Pariskom klubu i u okviru G20".

Le Mer je takođe istakao da hitno treba dati "snažan odgovor najugroženijim zemljama u razvoju", kao i da se "uočava rizik od nestašica hrane u nekim od tih zemalja što bi moglo da direktno dovede do humanitarne katastrofe".

Ukupno 76 zemalja koje ispunjavaju uslove za moratorijum, uključujući oko 40 u podsaharskoj Africi, jesu zemlje kojima pomaže Međunarodno udruženje za razvoj Svjetske banke.

Što se tiče servisiranja duga tih zemalja od 32 milijarde dolara, Francuska je "dobila moratorijum na nivou bilateralnih povjerilaca (12 milijardi) i privatnih povjerilaca (osam milijardi), što je ukupno 20 milijardi dolara", rekao je francuski ministar.

"To smo dobili u okviru Pariskog kluba i G20 nakon što je Kina podržala naš stav", precizirao je i dodao da ostaje još 12 milijardi multilateralnih potraživanja od kojih je veliki dio Svjetske banke i da se sada želi da se i ona pridruži moratorijumu.

Svjetska privreda će ove godine pasti tri odsto, a možda i više kao posljedica pandemije korona virusa, saopštio je danas MMF, ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, "znatne neizvjesnosti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније