Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

13. 12. 2018. 15:02   >>  14:37

PREGOVORI U ŠVEDSKOJ

Jemen: Dogovoreno primirje u jednoj provinciji

Zaraćene strane u jemenskom građanskom ratu dogovorile su se, poslije jednonedjeljnih mirovnih pregovora u Švedskoj, da obustave borbe u provinciji Hodeida i da povuku vojnike iz istoimene luke na Crvenom moru, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Gutereš je zahvalio delegacijama iz Jemena za, kako je rekao, "važan korak i stvarni napredak ka budućim pregovorima o okončanju sukoba", prenosi Asošiejted pres.

"Hvala vam što ste došli ovdje, da razgovarate o boljoj budućnosti za Jemen", rekao je Gutereš na završnoj ceremoniji pregovora u švedskom gradu Rimbo.

Generalni sekretar UN-a je dodao da se sljedeća runda pregovora očekuje krajem januara.

U jemenskom sukobu pobunjenici iz pokreta Huti, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate vlade Jemena, koja ima podršku međunarodne koalicije, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Huti zauzeli veći dio zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine, kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu, koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније