Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

15. 09. 2023. 16:59 >> 17:01

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

"Od mirovnih pregovora sa Ukrajinom prave zavjeru"

Oko teme pregovora Rusije i Ukrajine stvara se zavjera, pokušaji da se sve izokrene, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar je podsjetio da je u posljednje vrijeme bilo predstavljeno prilično humanitarnih, posredničkih inicijativa.

Takođe je dodao da je Rusija spremna da odgovori na sve ozbiljne predloge za rješavanje ukrajinske situacije, taj stav se nije promijenio.

Lavrov je još poručio da su „sve lopte“ u kontekstu organizacije pregovaračkog procesa Rusije i Ukrajine odavno na strani Kijeva.

Pored toga, on je objavio da je Moskva spremna da razgovara sa izaslanikom Vatikana o ukrajinskom pitanju, koji će posetiti Rusiju.

"Trenutno traju napori Vatikana čiji se poslanik ponovo sprema da dođe. Spremni smo da se sa svima sastanemo i sa svima da razgovaramo“, rekao je ministar u toku okruglog stola na temu rješavanja situacije oko Ukrajine.

Prethodno, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak isključio je mogućnost da Vatikan posreduje u rešavanju sukoba u Ukrajini zbog navodno proruske pozicije pape Franje.

Lavrov je još prokomentarisao da kad je u pitanju prehrambeni sporazum, Ukrajina kao odgovor na pokušaje obnove crnomorske incijative predlaže da se „zaboravi na rusku stranu“.

"Kada sada neke naše kolege, uključujući rukovodioce Sekretarijata Ujedinjenih nacija kažu da će sve biti u redu sa ruskim djelom sporazuma, niko ne obraća pažnju na to što kijevski režim na to odgovara: 'Nikada se nećemo saglasiti sa obnavljanjem ovog sporazuma na način da rusko žito i đubrivo budu oslobođeni nelegalnih sankcija'", ocenio je Lavrov.

Okrugli sto o rješavanju ukrajinske situacije je upriličen u Moskvi i na njemu učestvuju predstavnici diplomatskih misija iz preko 30 zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније