Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ Beta ]

28. 06. 2023. 22:41 >> 22:39

ŠOLC

"Garantujem da S. Makedoniji neće biti postavljani novi uslovi za drugu fazu pregovora"

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras u Berlinu da lično garantuje da Sjevernoj Makedoniji neće biti postavljeni novi bilaterlani uslovi za početak druge faze pregovora sa Evropskom unijom (EU).

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, povodom izjave predsjednika Bugarske Rumena Radeva da su ustavne izmjene za uvođenje Bugara samo preliminaran uslov i da njihovim ispunjavanjem nisu iscrpeni svi uslovo da Skoplje počne drugu fazu pregovora.

"Ne, to je jasno dogovoreno. I treba tako da bude. Treba da bude redovan pristupni proces prema postupcima koji su upravljani od EU. To su stvari koje su već napisane na papiru i ne treba da dođu druge koje se odnose na bilateralno stanje. Iza toga stojim i ja garantujem", rekao je Šolc na pitanje da li je za njega prihvatljivo da se postavljaju novi uslovi za početak druge faze pregovora.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriniga (koji se očekuje na jesen) unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

Kovačevski, koji je u zvaničnoj posjeti Berlinu, rekao je da je ovo istorijska šansa koju Sjeverna Makedonija ne smije da propusti i da očekuje da opozicija pokaže državničko ponašanje i da glas za Evropu, za, kako je istakao, "našu i budućnost naše djece".

"Sada ostaje sledeći korak, ustavni amandmani, koji će se naći pred našom skupštinom i naših 120 poslanika. Očekujem da će pokazati državnički duh, biti na visini zadatka i donijeti odluku koja će omogućiti bolju budućnost, nama, budućim generacijama, našoj djeci", rekao je Kovačevski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније