Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ Beta ]

17. 03. 2023. 14:05   >>  14:07 1

PREMIJER SJEVERNE MAKEDONIJE

"Mogućnost za članstvo u EU 2030. godine"

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je njegova vlada snažno fokusirana na sprovođenje reformi i "dinamizaciju" pristupnih pregovora da bi Sjeverna Makedonija u 2030. bila potpuno spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

On je to rekao na na početku 16. sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Sjeverna Makedonija - EU, koji se održava u Skoplju, na kojem je kopredsjedavjući sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Borelom.

Kovačevski je istakao da je "posle brojnih izazova na putu ka članstvu u EU Sjeverna Makedonija prošle godine, političkom hrabrošću konačno napravila istorijski iskorak i započela pristupne pregovore koji označavaju početak nove kvalitativne faze u odnosima sa EU".

"Potpisali smo prvi zvanični sporazum sa Fronteksom na makedonskom jeziku - zajedno sa ostala 24 zvanična jezika u EU, kao prvi takav zvanični sporazum Sjeverne Makedonije i EU, što je jasna potvrda zaštite naših identitetskih odrednica", rekao je premijer.

Vlada u Skoplju, kako je rekao, snažno radi na sprovođenju neophodnih reformi, posebno u dijelu vladavine prava i na unapređenju dobrosusjedskih odnosa kroz razvoj dijaloga zasnovanog na međusobnom uvažavanju, u duhu evropskih vrijednosti.

"Uz punu posvećenost reformskoj agendi i dinamizaciji pregovaračkog procesa, Vlada je postavila ambiciozan cilj: da Sjeverna Makedonija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze članstva u EU do kraja 2030. godine, kako bi mogla postati članica do početka sledećeg budžetskog perioda Unije", rekao je Kovačevski.

Ukazao je da je "brutalna invazija Rusije na Ukrajinu duboko promijenila geopolitičku realnost" i "Sjeverna Makedonija se odmah i nedvosmisleno pridružila jednoglasnoj osudi EU i međunarodnih partnera neopravdane i ničim izazvane agresiju na suvjerenu državu i prema svojim mogućnostima pruža humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć".

"Republika Sjeverna Makedonija se pridružila svim restriktivnim mjerama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, uključujući i one uvedene 2014. godine kao rezultat aneksije Krima, što je dovelo do stopostotnog usklađivanja sa stavovima EU u dijelu zajedničke spoljne i bezbjednosne politike", rekao je Kovačevski.

Tim korakom Skoplje je, istakao je premijer, ponovo potvrdilo posvećenost evropskim vrijednostima i principima spoljne politike EU, potvrđujući partnerstvo sa EU i stratešku evropsku orijentaciju.

Na 16. sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Sjeverna Makedonija - EU u Skoplju, prema najavi, razgovaraće se o pitanjima od značaja za taj proces, kao što su usklađenost sa evropskim propisima, bilateralni odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o "aktuelnim pitanjima političkog konteksta u regionu i Evropi".

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu 1. aprila 2004. godine, okvir je za ugovornih odnosa do pristupanja Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније