Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

T.G. [ N1 ]

01. 09. 2022. 23:20 >> 23:16

SMATRAJU DA JE TO POZITIVAN ISHOD

EU pozdravila primjenu sporazuma između Srbije i Kosova

Evropska unija pozdravila je primjenu nedavno postignutog sporazuma o ulazno-izlaznim dokumentima između Srbije i Kosova, čija je primjena počela u ponoć.

Neimenovani portparol EU je povodom toga ocijenio da je ovo pozitivan ishod koji omogućava slobodu kretanja i evropsko rješenje, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima pokazuje da konstruktivan i pragmatičan pristup donosi pozitivne rezultate i apelujemo na obje strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja na sličan način, uključujući i registarske tablice“, naglasio je portparol EU.

Priština i Beograd su postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dvije zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja.

Poslije posredovanja EU i SAD, premijer Kosova Aljbin Kurti je dao garancije da neće uvesti ovu mjeru dok je predsjednik Srbije potvrdio da njegova država ukida istu mjeru.

Evropska unija sada očekuje da Srbija i Kosovo postignu dogovor oko registarskih tablica za vozila na Kosovu koje su izdali srpski organi.

Prema riječima portparola EU, Brisel je u nekoliko navrata ponovio svoj stav o registarskim tablicama.

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice KM. Važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom“, rekao je portparol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније