Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

19. 08. 2022. 12:09 >> 12:06

SAD POZIVAJU

Beograd i Priština da nastave dijalog

SAD su pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dvije strane u Briselu juče okončan bez rezultata.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obje strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave", rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog, rekavši da je potrebno unaprijediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvjestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

"Uvjeravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vrijeme. Riječ je o prioritetu koji obuhvata cijelu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD-u", ukazao je Prajs.

Tokom treće runde dijaloga, između Prištine i Beograda, održane juče poslije jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borel izjavio je da dvije strane nijesu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, medjutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније