Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

20. 10. 2021. 16:05 >> 16:06

AMBASADOR EU

Očekuju početak pregovora sa Skopljem do kraja godine

Evropska komisija (EK) očekuje da do kraja ove godine bude održana prva međuvladina konferencija i da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom, izjavio je danas šef Delegacije EU u Skoplju Dejvid Gir.  

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom, na kojoj je predstavio izvještaj EK o napretku Sjeverne Makedonije u procesu eurointgracije.

Prema riječima Gira, EK je potvrdila da Sjeverna Makedonija ispunjava kriterijume da započne pregovore za članstvo u EU i da smatra da bi novo odlaganje imalo negativan uticaj na kredibilitet EU.

"Cilj je da pregovori otvore što prije i nada da će to biti u decembru se ne mijenja. Jasno je da postoji preporuka da se počnu pregovori svi treba da se potrudimo da radimo na tome. Sada smo koncentrisani da to realizujemo do kraja ove godine", naveo je Gir. 

Početak pregovora Skoplja sa EU je u decembru 2020. blokirala Sofija vetom na usvajanje Pregovaračkog okvira, uz obrazloženje da Sjeverna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusjedstvu, ali i sa zahtjevom da prizna "bugarske korjene" makedonskog identiteta i jezika, što Skoplje odbacuje.

Na nedavnom Samitu EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja je objelodanjen model koji bi trebalo da pomogne u rješavanju spora.

Skoplje i Sofiju je prethodno posjetio evrokomesar za proširenje Oliver Varheji. 

Euroambasador u Skoplju Dejvid Gir je istakao da zato treba da budu pojačani napori za rješavanje spornih pitanja sa Bugarskom.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније