Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Simptom.rs ]

14. 07. 2024. 22:40 >> 22:40
5

Knežević

"Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

U razgovoru za portal “Simptom” Knežević kaže da je realno očekivati rekonstrukciju Vlade do kraja jula, kako bi u nju ušli i politički predstavnici srpskog naroda koji zasad samo podržavaju Vladu, ali napominje da je to ipak pitanje za premijera Milojka Spajića.

Takođe, navodi kako crnogorske podjele, imanentne crnogorskom društvu, i ove godine jesu na sceni uoči i za vrijeme velikog praznika, Dana državnosti, 13. jula, koji bi, po riječima Kneževića, trebalo sve Crnogorce da ujedinjuje.

“Mi čekamo popis, a oni koji treba da objave rezultate čekaju softver, i tako ukrug. Samo se kod nas još prebrojavamo, jer izgleda nekom ne odgovara ono što je dosad izbrojao. Očekujem da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak potvrdimo kao državotvorni narod u Crnoj Gori”, poručuje Knežević.

Upitan za položaj srpskog naroda povodom državnog praznika, 13. jula, i sveukupno, atmosferu u Crnoj Gori, odgovara da je i ovaj praznik dočekan sa starim podjelama.

“… Nažalost, i još ponekom novom. Često znam da kazem: ‘Ne daj bože da nas je više’, kad se nas 530.000 ovako epski dijelimo i svađamo, čak i oko datuma kao što je Trinaesti jul koji bi trebalo da nas ujedini”, navodi lider DNP-a.

Nedavno su održani izbori u prijestonici turizma, Budvi (26. maja), izazvani nemogućnošću saradnje dvije podeljene i pobjedničke frakcije nekada jedinstvenog Demokratskog fronta, a već na jesen nije nemoguće da dođe do vanrednih izbora u Glavnom gradu, Podgorici, zbog nemogućnosti zajedničkog djelovanja dvije frakcije pobjedničkog “Pokreta Evropa sad!”.

Na pitanje o situaciji u Podgorici, Knežević kaže da je 24. jula zakazana sjednica Skupštine grada Podgorica, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o dvijema inicijativama: nepovjerenje gradonačelnici Oliveri Injac i skraćenje mandata Skupštini.

"Zasad je izgledno da može doći do prijevremenih izbora u Podgorici, kao posljedici sukoba u nekadašnjem PES-u. Mi smo spremni za svaki scenario jer ako nema dogovora među ovim frakcijama, građani Podgorice ne smijeju biti ničiji taoci”, poručuje Knežević.

Jedna od aktuelnih tema jeste i pitanje uređenja materije tzv. dvojnog državljanstva (Srbija/Crna Gora) što je nedavno najavio i premijer Spajić.

Time bi, po riječima Kneževića, bila otklonjena velika nepravda.

“Očekujem vrlo brzo da Predlog zakona o dvojnom državljanstvu stigne u skupštinsku proceduru i to će biti predmet unutarkoalicionog razgovora. Zakon o državljanstvu je naša obaveza prema svima kojima je nanesena nepravda i kojih se postreferendumska Crna Gora odrekla, samo zato što su živjeli u Srbiji. Korak po korak, uvjeren sam da ćemo realizovati svaki od izbornih i ideoloških ciljeva koje smo obećali, a u interesu svih građana Crne Gore”, zaključio je Knežević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније